Próbára tehetjük tudásunkat következmény nélkül

2018.10.10. 18:00

Hogy betartsuk, ismernünk is kell

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, október 8-ától már ki lehet tölteni a Nagy KRESZ Tesztet a dunaújvárosi önkormányzat hivatalos honlapján egészen október 18-án éjfélig.

Balla Tibor

Németh Miklós rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, a kapitányság a Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottsággal közösen hirdette meg a Nagy KRESZ Teszt elnevezésű közlekedési vetélkedőt, amelynek célja a közúti közlekedés biztonságának növelése, amely a KRESZ-szabályok ismerete és betartása nélkül lehetetlen.

A bizalmi elv ezen alapul, ha a közúti közlekedés szabályait betartom, joggal bízhatok abban, hogy a szabályokat mások is betartják. Ehhez azonban alaposan ismerni is kell azokat, és valljuk be, a jogosítvány megszerzése után már nem sokan akadnak, akik időről időre előveszik a KRESZ-könyvet, hogy frissen tartsák tudásukat, arról nem is beszélve, hogy a Közlekedésrendészeti Szabályzat időszakonként megváltozik, amiről jó esetben a különféle sajtóorgánumokból értesülhetünk, de a jogosítvány megszerzésekor kitöltött teszthez hasonlóval soha nem tesszük próbára felkészültségünket.

Éppen ezért gondolta azt Kőhalmi László, a Dunaújvárosi Rendőr-kapitányság Közlekedésrendészeti Osztály helyszínelő és balesetvizsgálója, a Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottság titkára, hogy ezen lehetne változtatni egy olyan KRESZ-teszttel, aminek tétje van, ezért sokan igyekeznek azt kitölteni. Összedugták a fejüket Pásti Norbert közterület-felügyelővel, és összeállították a helyi specifikációkat is tartalmazó tesztet, amit aztán a megyei közlekedésfelügyelet még lektorált is. Egy remek fődíjat is sikerült hadrendbe állítaniuk, hiszen valljuk be, egy százezer forintos Hankook gumiabroncs-utalvány igencsak vonzó lehet, különösen ilyenkor, amikor a téli szezon miatt abroncsváltás előtt állunk.

Németh Miklós rendőr alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A negyven kérdésből álló tesztet úgy állították össze, hogy a mindennapokban is hasznos tudás üljön be a kitöltők tudatába. Természetesen általános közlekedési szabályokon keresztül történik mindez, ám teljességgel helyire szabva. A képeken jellegzetes dunaújvárosi helyszíneket látunk, ahol nap mint nap közlekedünk, ám egyáltalán nem biztos, hogy egy gyors pillantással el tudjuk dönteni, kié az áthaladás elsőbbsége, hol, hogyan haladhatunk szabályosan, vagy éppen szabálytalanul. Ilyen például a Táncsics Mihály utca egy szakasza, ahol eldöntendő, hogy az egyirányú utcába szabályosan hajt-e be szemből a kerékpáros, vagy a városháza mögötti kereszteződés az Erkel kert sarkánál, ahol a gyalogos, a kerékpáros és a személyautó egyszerre érkezik a csomópontba, és a sorrend messze nem tűnik egyértelműnek. Vagy éppen a Római körút, Martinovics utca, Batsányi utca sokak számára rettegett kereszteződése, ahol szinte minden arra haladó legalábbis elgondolkodik.

Fontos tudni, hogy a teszt kitöltéséhez regisztrálni kell névvel, e-mail-címmel, telefonszámmal, ám nem kell attól tartani, hogy egy rosszul kitöltött tesztnek esetleg jogkövetkezményei lesznek, ugyanis nem a retorzió a rendőrség és Baleset-megelőzési Bizottság célja, sokkal inkább az, hogy Dunaújváros útjain a közlekedés szabályaival a lehető legbiztosabb tudással rendelkező gyalogosok és járművezetők haladjanak nap mint nap.

Dunaújvárosi Nagy KRESZ Teszt

A verseny két részből tevődik össze: az első fordulóra bárki nevezhet, aki kitölti a 40 kérdésből álló tesztlapot, amelyre a teszt megkezdésétől számítva 40 perc fog rendelkezésre állni. A kérdések megoldásának sikerességéről nem fog a teszt során semmilyen tájékoztatást kapni. A verseny első fordulójának lezárása után fogják megküldeni azt, a megadott e-mail-címre. A második fordulóra a 10 legsikeresebb tesztkitöltő jut majd tovább, akik a Dunaújvárosi

Rendőr-kapitányságon a döntőben bizonyíthatják elméleti KRESZ-tudásukat.

Az online teszt 2018. október 8-tól elérhető 10 napon keresztül 2018. október 18-án éjfélig lesz elérhető a dunaujvaros.hu weboldalon.

A 2010-es évben több mint 60 pontban változott meg az 1975. (II.05.) KPM-BM együttes rendelet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában