szponzorált tartalom

2018.09.24. 20:28

Nagyon rossz a magyarok szájhigiéniája (szponzorált tartalom)

Egy friss kutatás szerint a hazai lakosság nagy része gyakorlatilag alig törődik a fogazatával. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a magyar lakosság fogazati és szájhigiéniai állapota jelentősen rosszabb a legtöbb nyugat-európai országban élő lakosság átlagánál.

Az elhanyagolt fogazat fiataloknál a legaggasztóbb!

Bár a hazai jogi szabályozás a gyermekek számára évente két alkalommal ír elő kötelező fogászati szűrést, a magyar oktatási intézmény nem elhanyagolható hányada viszont ezt nem követi. A hazai fogorvosok megítélése szerint, amennyiben járnának a gyerekek rendszeres fogászati szűrésre, a tömött fogak száma ugyan egészen bizonyosan emelkedne, ám a később nem megmenthető, kihúzott fogak száma csökkenne. A magyar szülők jelentős része nem figyel eléggé a fogászati szűrésre, melynek következtében a gyerekek jelentős részének foga előbb szuvasodik, később pedig elhal. A legnagyobb problémát nem csak az jelenti, hogy a legtöbb általános- és középiskolának nincs fogorvosa. A statisztikák szerint, ahol van fogorvos – saját fogorvosra hivatkozva – a szülők ott sem járulnak hozzá minden esetben a kezelésekhez.

Erről tanúskodik a magyarok fogkrémvásárlási szokása

Sokak számára megdöbbentő adat lehet, hogy hazánkban az egy főre eső fogkrémfogyasztás mértéke az elmúlt 30 évben egyáltalán nem változott. Egy átlagos felnőtt magyar ember évente alig három tubus fogkrémet vásárol, ráadásul 10 emberből legalább 8 egyáltalán nem ismeri a fogselyem használatának előnyeit. Még kevesebben gondolnak arra, hogy a cukormentes rágógumi használata nem elsősorban a kellemes leheletet szolgálja, hanem jelentős szerepe van az étkezések közötti fogtisztításban, a nyáltermelés fokozásában, és így a fogszuvasodás megelőzésében.

Nem járunk rendszeresen fogászati szűrésre

A WHO friss adatai szerint, északnyugat-európában – mindenekelőtt Skandináviában – a felnőttek csaknem 75-80 százaléka megy el évente legalább kétszer fogászati szűrővizsgálatra, melynek során rendszeresen eltávolíttatják a fogkövüket. A nyugat-európai adatok szerint a középkorúak legalább 70 százalékának egészséges az ínye, illetve sokaknak csupán enyhe íny- vagy fogágygyulladása van. Ezzel szemben a hazai felnőtt lakosságnak alig 40-45 százaléka keresi fel a fogorvosát. Meglehetősen elkeserítő adat, hogy a magyar felnőttek legalább 20 százaléka akkor sem megy el fogorvoshoz, ha konkrét fájdalmai vannak. A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a középkorú hazai lakosság fogászati állapota mutat jó képet. Utóbbi döntően arra vezethető vissza, hogy a hazai lakosság egészségtudatos magatartása jóval elmarad a nyugat-európai átlag mögött.

Az esztétikai szempont fontos, de nem minden!

A 21. század média uralta világunkban szinte mindenütt az esztétikus külső megjelenésre és a csillogó fogak tökéletességére hívják fel a figyelmet. Amennyiben valakinek gyermekkorból örökölt fogászati eltérései, fogápolás hiányosságai, esetleg genetikai, öröklött problémái vannak, mi több az idők során fogtömés, fogkorona, vagy fogpótlás kerül a szájába, a mai esztétikai fogorvosok világában szinte minden megoldható! Porcelán héj korona és más megoldások segítségével gyorsan természetesen esztétikus és csillogó fogak varázsolhatók!

Rossz a foga? Betegségekhez vezethet!

A hazai fogorvosok többsége rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a rossz fogak akár komoly és maradandó betegségekhez vezethetnek. A fogak megfelelő ápolása elengedhetetlen. Ajánlott nemcsak a napi kétszeri fogmosás, de lehetőség szerint a fogselyem használata is, sőt nem árt háromhavonta a fogkefe lecserélése, évente egyszer fogorvosi szűrés igénybevétele sem. A minél több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a cukros ételek kiiktatása az étrendből is lényeges, valamint javasolják, hogy az étkezések között rágjunk cukormentes rágógumit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában