2018.09.28. 10:00
Gyümölcseivel verhetetlen a nyárutó kínálata
Almát, körtét, szőlőt terítenek elénk a standok, s darazsak dongnak a mézédes illatfelhőben. Mert kétségeink ne legyenek, hogy még csak a nyárutó időszakát éljük! Reggelente az ablakon kipillantva ugyan november elejére taksáljuk a dátumot, azonban csalnak az érzékeink: még csak a szeptember végi őszies időt morzsoljuk.
Talán kicsit sok volt a nyárból, s a hűvös most igyekezvén behozni a lemaradását, bekeményít kicsit. Erőlködhet, hasztalan. Egy kis talaj menti fagyocska híre nem fogja lesöpörni a piaci standokat! Egész évben nincs olyan gazdag kínálat, mint épp ilyenkor.
Ha csak az almát nézzük, több tucatnyi fajtát láthatunk: savanykásat, édeset, grízeset, vékony héjút; a járatlan vásárló nem is igen tudja, miért nehezíti ennyiféle-fajta a választás dolgát.
És a körték is illendően sorakoznak a díszletbe, az illatos Vilmos körte, mellette a rozsdás Bosc, a pirosas Clapp, meg a télálló Packham’s és Triumph.
De nézelődjünk csak tovább, mert a szőlő is megér egy kisebb dolgozatot! Ha csak végigkóstolnánk a sokféle fajtát, beillene főfogásnak. A húsos kecskecsöcsű, az illatos saszla, a muskotályosok, a rózsaszínű Flóra, a vörösek, a dinka, az oportó, a kék othello mind-mind megtalálható a kínálatban.
Néhol krétával írt tábla hívja fel a figyelmünket, hogy „Must eladó!”, ha kedvet éreznénk elcsábulni egy pohárka nedűre.
Az őszibarack sem véletlenül hurcolja nevében az évszakot: a gyümölcs java késő nyáron érik, köztük a páratlan zamatú, híres budaörsi fajta, ami apróbb szemű, vékony héjú, magvaváló, és a legzamatosabb a világon.
Ha orrunk után megyünk, még a sárgadinnyét is kiszagoljuk, bőséggel kínálják a zöld húsú turkesztánt, a sárga bélű Donatellót, vagy az ananásznak nevezett sárgaságot (lehet, cserében az ananász egyik fajtáját pedig a dinnyéről nevezik el?). S ha már dinnye, mit nekünk Lőrinc! Ki meri állítani, hogy csúf dolgokat tesz a dinnyével? Félbevágva virítanak a vörös húsú görögdinnyék, nincs azoknak semmi bajuk. Régen lehetett, hiszen a Lőrinc második napja (szeptember 5.) után ázva-fázva földön hagyott dinnye meglöttyedt.
No de azért okosodtak a gazdák, hogy ennek elejét vegyék: ma már száraz, hűvös tárolókban pihen a dinnye, érkezése sincs megpimpósodni.
Tegnapi sétánk során a kései napsütés melegét élvezve még a darazsak is itt ólálkodtak a gyümölcsös rekeszek körül, márpedig azok tudják, mikor kell visszavonulót fújni, s elbújni a hideg elől.
Régente az ősz első csalhatatlan jele volt, amikor az új diót törték, árulták. Idén dió alig termett, törnivaló sem lesz. A második jel, hogy akkor köszönt ránk visszavonhatatlanul az ősz, amikor meglátjuk az első naspolyát. Azt márpedig eddig nem láttunk…
PIACI JELENTÉS
Krumpli/kg 190–280
Vöröshagyma/kg 180–260
Kelkáposzta/kg 380–550
Fejes káposzta/kg 360
Zeller/db 280
Fokhagyma/kg 1200–1300
Cékla/kg 280
Paradicsom/kg 280–490
Paprika/kg 290–450
Zöldség/cs 500
Sárgarépa/cs 300
Karalábé/db 190
Cukkini/kg 250
Karfiol/kg 550
Uborka/kg 280-390
Tök/kg 100–150
Fejteni való bab/kg 550
Alma/kg 180–380
Szilva/kg 250–350
Őszibarack/kg 350–650
Sárgadinnye/kg 490
Görögdinnye/kg 290
Szőlő/kg 350–550
Körte/kg 360–650
Tojás/db 30–40