Óriási betegtömeget kell ellátnia az SBO-nak

2018.09.23. 15:30

Feladatuk a sürgősségi, nem a gyorsasági ellátás

A sürgősségi ellátás az egyébként is kritikus magyar egészségügy egyik kényes pontja. Szükség volna lakossági tájékoztatásra, hogy csak azokat kelljen ellátniuk, akiknek valóban szükségük van rá. Az ellátási rendszerről és annak nehézségeiről kérdeztük a kórház főigazgatóját, dr. Mészáros Lajost.

Tóth Alexandra

Türelmetlen betegekkel teli váró a sürgősségin, aggodalmaskodó hozzátartozók és túlterhelt egészségügyi dolgozók. Mindennapos látkép az SBO-n. És persze, valamennyi dunaújvárosinak van egy személyes negatív élménye, ami ehhez köthető. Dr. Mészáros Lajos azt mondja, az ellátás ütemét több tényező is lassítja, pedig jól kidolgozott alapokon nyugszik a rendszerük. A betegek fogadásának sorrendjét egy triázs alapján határozzák meg, ami egy ötfokozatú skála, amely levezeti, hogy milyen tünetegyüttesekkel érkező beteget mennyi időn belül kell ellátni.

A skála az azonnali beavatkozást igénylő problémáktól, mint az életet vagy végtagot veszélyeztető állapotok az akár 120 perces halasztást is megengedő, sürgősségi ellátást nem igénylő állapotokig terjed. A Szent Pantaleon Kórház 2017-es adatai szerint az osztályra kerülők legnagyobb részét a kevésbé sürgős, illetve a halasztható kategóriába eső betegek teszik ki, amíg a legkevesebben az azonnali segítséget igénylők vannak.

Dr. Mészáros Lajos: a halasztható problémákkal a háziorvost vagy az ügyeletet kell felkeresni Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Az igazgató azt mondja, ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az emberek valóban nincsenek tisztában azzal, milyen problémával menjenek az SBO-ra és ez a tény jelentősen megakasztja az ellátás ütemét. Ugyanis a hetek óta fejfájással küzdő beteget is ki kell vizsgálniuk, hiszen bár reálisan nem áll fenn az állapotromlás valószínűsége náluk, nem tagadhatják meg a kivizsgálásukat. Pedig a nem sürgősségi kórképek kezelése ugyanúgy nem feladata az osztálynak, mint a végleges diagnózis megállapítása, a kiegészítő diagnosztika, illetve a kontrollvizsgálatok. Az viszont igen, hogy a sürgősségi ellátásra szoruló betegek állapotát stabilizálják, az alapvető terápiás beavatkozásokat elvégezzék, egy elsődleges diagnosztikát csináljanak, és döntsenek arról, hogy ezt követően a páciens hazabocsátható-e, vagy elhelyezést igényel valamely osztályon.

Utóbbi esetben a további intézkedéseket az érintett osztálynak kell megtennie. Még a legbizonytalanabb határesetekben is maximum 24 órás megfigyelést tudnak biztosítani az SBO-sok. Arról nem beszélve, hogy kapacitásuk véges, és az osztály munkaerőhiánnyal küzd, ám ennek ellenére az ellátás menete változatlan: az adminisztratív beléptetés után az információk alapján besorolják valamely triázsba a beteget, majd ennek megfelelően várakoznak az ellátásra.

Az orvosi diagnosztikához laborok, képalkotók készítése is fontos lehet, ezeket pedig szükség esetén meg is kell ismételni a végleges döntésig, a sürgősségi dokumentáció elkészítéséig. Dr. Mészáros Lajos azt mondja, nagyban megkönnyítené az ellátási folyamatokat, ha a halasztható problémákkal a háziorvost vagy az ügyeletet keresnék fel a betegek.

Munkaerőhiány az SBO-n

A sürgősségi szakorvos egy új képzési ág az egészségügyi oktatási rendszerben, és kevesen is választják ezt a területet – mondta dr. Mészáros Lajos. – Szeretnénk, ha látná az ország, hogy kiváló szakembereink vannak ezen a területen, és nagyon nagy hivatástudattal dolgoznak. A munkájuk megismertetése és népszerűsítése kiemelten fontos azért, hogy minél többen válasszák ezt a hivatást. A Szent Pantaleon sürgősségi osztálya jelenleg 8 közalkalmazott orvossal, 12 vállalkozó orvossal, 17 szakápolóval, 1 diszpécserrel, 1 egészségügyi operátorral, 3 adminisztrátorral és 6 beteghordóval működik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában