szerb demonstráció

2018.07.24. 08:00

Blokáddal a blokád ellen – Huszonöt éve írtuk

Mire az ENSZ teljes szállítási stopja után végre fellélegezhettek volna a vasműsök, újabb nehézség adódott.

Pekarek János

Szerb demonstráció a Dunán – írta huszonöt évvel ezelőtt, 1993. július 23-án címlapján elődünk, A Hírlap. – Vasárnap kezdődött, s várhatóan tíz napig tart a blokád, amely egyelőre csupán egyfajta csendes tüntetésnek fele meg. Szerbia így akarja elérni, hogy az ENSZ-embargó ellenére áruszállító hajói közlekedhessenek a folyón, blokáddal a blokád ellen jelszóval tartóztatja fel a külföldi hajókat Zimonynál két szerb egyesület.

A hétfőre bejelentett országos kofasztrájk szele nem ért el Dunaújvárosig. A piaci standokon ugyanazok a kereskedők és őstermelők kínálták a zöldséget és gyümölcsöt, mint korábban. Egyikőjük szerint nincs nekik idejük lázadozni a nyugták miatt. Július elsejétől az áfatörvényből adódó nyugtaadási kötelezettség terheli a piaci zöldségkereskedőket is.

Teljes a zűrzavar a kárpótlási ügyben. Bár a kárpótlási hivatal a névérték felett jegyzi a kárpótlási jegyeket, a piac erről nem vesz tudomást. A tőzsdén alig ötven százalék felett fizetnek a jegyekért. Dunaújvárosban a napokban a Pofosz szervezésében új értékesítési formát vezettek be a politikai és hadifoglyoknak. Egy magyar kft. száz százalékot fizetne a kárpótlási jegyekért, de csak az első húsz százalékot kapnák meg első részletben, a többit szeptemberben fizetnék ki…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában