szomszédos települések találkozója

2018.06.07. 11:30

1Úton zarándoklat: Kulcs is csatlakozik!

A nyár végén ismét megrendezik az 1Úton zarándoklatot, amelynek alkalmával szomszédos települések lakói találkozhatnak egymással.

Pekarek János

A kulcsi 1Úton sajtótájékoztató résztvevői: Menyhártné dr. Zsíros Mária, Szabó Zsófia, Besencziné Tóth Erika, Farmasi Gabriella és Fehér Péter, az 1Úton zarándoklatok szervezői és koordinátorai Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Idén Kulcs és környéke is csatlakozik az 1Úton mozgalomhoz: augusztus 25-én a Mária Út zarándokút különböző szakaszain zarándokolhatnak az érdeklődők, akik egynapi (nagyjából 20-25 kilométeres) utat tehetnek meg. Nem csak gyalogolva: ebben az évben először futva, kerékpáron, lovon, motorkerékpáron, sőt csónakon is teljesíthetik a zarándoklatot, amelyet 2018-ban az édesanyáknak ajánlanak.

A kulcsi 1Úton sajtótájékoztató résztvevői: Menyhártné dr. Zsíros Mária, Szabó Zsófia, Besencziné Tóth Erika, Farmasi Gabriella és Fehér Péter, az 1Úton zarándoklatok szervezői és koordinátorai
Fotó: Hankusz Kálmán / DH

A Mária Út Közép-Európán átívelő zarándokút, amely a főbb Szűz Mária-kegyhelyeket érinti. Két fő ága a nyugat–keleti, amely az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig, illetve az észak–déli, amely a lengyelországi Czestochowától a boszniai Medjugorjéig tart. A két fő ág Budapesten találkozik, az út során kisebb leágazások vannak, például Tatabányától Esztergomig, illetve Dunaújvárostól Alsószentivánig.

Jobb Gyula, Kulcs polgármestere
Fotó: Hankusz Kálmán/DH

Az 1Úton mozgalom öt éve kezdődött. Lényege, hogy a Mária Út egyes szakaszain szomszédos települések lakói keressék fel egymást.

Ebben az évben Kulcs is csatlakozik az 1Útonhoz. Erről szerdán délelőtt a kulcsi Faluházban rendeztek sajtótájékoztatót.

Előbb Szabó Zsófia, a Mária Út koordinátora olvasta fel a fővédnökök, dr. Erdő Péter bíboros, hercegprímás és Novák Katalin államtitkár üdvözlő levelét, majd ismertette: 2018-ban Magyarországon a Mária Út 110 szakaszán rendezik meg az 1Úton zarándoklatot.

A Mária Út Szűz Mária főbb kegyhelyeit érinti hazánkban is

Jobb Gyula, Kulcs polgármestere kifejezte örömét, hogy Kulcs is csatlakozik az 1Úton zarándoklathoz. Kiemelte a település csodás természeti környezetét, valamint az épített látnivalókat: a Hatok terét, ahol a múlt század legendás magyar állatorvosainak szobrai állnak, akiknek mind Kulcson volt nyaralójuk, vagy a Büszkeségpontot, ahol már létezik az 1956-os emlékpark, vagy a Duna-parti hajóállomást.

Menyhártné dr. Zsiros Mária, a Mária Út kulcsi szervezője hangsúlyozta: Kulcs szerencsés helyen fekszik. Az 1Úton zarándoklatnak egyelőre csak a végpontja biztos: a kulcsi kereszt, amelyet a szélerőmű dombjának tövében állítottak fel. Azt tervezik, hogy augusztus 25-én több környékbeli település zarándokjai találkoznak itt. A szervezés még tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában