A szél évente egyszer-kétszer hoz ilyet

2018.04.16. 21:22

Szaharai port találtunk hétfőn reggel az autóinkon Dunaújvárosban

Délről érkező futóáramlás szállította azt a szaharai eredetű, finom port hazánk légterébe, aminek kevéssé örültünk hétfőn reggel.

Pekarek János

A por sose hasznos, de ez különleges por volt! Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

Nincs bosszantóbb annál, mint amikor az ember hétfőn reggel lemegy a parkolóba – és nem találja rendben az autót! Nem is kell hozzá valami sérülés, sem az, hogy néhány galamb mellékhelyiségnek használja, avagy macskák csúszkáljanak rajta. A munkahét hangulati megalapozásához éppen megfelel: a por.

A por sose hasznos, de ez különleges por volt! Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

Ebben a városban a por gyakori jelenség, lévén az ország legnagyobb vasműve a település határában működik. Ez azonban a csillogó kis szemcsékről ismerszik meg. A tegnapi reggelen viszont egyöntetűen sárga por, inkább nagyon finom homok lepte el a szabadban parkoló autókat a Béke városrésztől a belvárosig, a Római körúttól a Barátság negyedig egyaránt. Olyanformán, mintha homok­eső hullott volna.

A déli légáramlat az, ami befolyásolhatja közérzetünket

Ez származhatott volna a városkörnyéki földekről is, ahol most javában zajlanak a tavaszi földmunkák, hatalmas porfellegeket keltenek a munkagépek – ám szakértőink szerint egészen másról van szó.

Lapunk régről ismert szakértője, dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a budapesti Meteo Klinika vezetője elmondta: sivatagi eredetű, minden valószínűség szerint szaharai homokot hoztak fölénk a déli légáramlatok. Ezek a nagyon finom, apró homokszemcsék sokáig lebegve maradnak a levegőben, és a szelekkel akár több ezer kilométert is megtehetnek, amíg úgymond kiülepednek a levegőből, vagy egy kisebb-nagyobb eső kimossa a homokszemcséket a felhőkből. Ez nem ritka jelenség Magyarországon, jegyezte meg a doktor.

Hozzátette, hogy egészségügyi szempontból a magasban utazó por irreleváns, lényeg­telen, inkább a déli légáramlat az, ami sokkal inkább befolyásolhatja közérzetünket, fejfájást, vérnyomás-ingadozást, emésztési zavarokat okozhat, esetleg növelheti a stroke, az agyvérzés kockázatát. Ám ezeket a problémákat ki lehet vizsgálni és korszerű módszerekkel kezelni, közölte dr. Pintér Ferenc.

Aligha vigasz, de nem csak minket érintett tegnap Magyarországon a sivatagi por kiülepedése: Szeged térségében is „örülhettek” az autósok, a takarítónők, a háziasszonyok a sivatagi pornak.

Évente egy-két alkalommal fordul elő ilyesmi, mondta Gyuris Ferenc, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának munkatársa a Délmagyar.hu-nak.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Nagy András

Ez errefelé szokásos? Ez a porréteg az autókon? Én csak viszonylag rövid ideje élek Dunaújvárosban, de ma reggel láttam az egyetem parkolójában, hogy minden autó elég mocskos. Ez nem túl vidám!

Szente Csilla

A legrosszabb az egészben az, hogy vasárnap délután saját kezűleg mostam le az autót, szépen ki is fényesítettem! Erre hétfőn reggel rosszabbul nézett ki, mint a mosás előtt… Igazán bosszantó volt!

Pötör Gábor

A múlt héten vittem mosóba a kocsit, hadd ne idézzem, mit gondoltam reggel, amikor megláttam… Mondta a híradó, hogy sivatagi homok érkezett az ország fölé, igazán örültem, hogy a tavasz nem múlik el enélkül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában