hiedelmek, legendák

2018.04.13. 15:00

Miért balszerencsés a péntek 13?

Balogh Pál Géza néprajzos muzeológus, ezúttal a balszerencse nemzetközileg elismert világnapját, azaz péntek 13-mat segít egy picit jobban megérteni.

Morva Dávid

Eredete

A péntek 13, mint balszerencsés nap hiedelme sokkal mélyebben gyökeredzik az emberiség kultúrájában mint azt elsőre hinnénk.

Már a római birodalom idején a pénteki nap volt a kivégzések ideje. Emiatt volt Jézus keresztre feszítése is pénteken. Ezért a kereszténység elterjedési területén általánosan baljós napként tartották számon.

Ebből eredeztethető az a hiedelem is, hogy ha 13-an ülnek egy asztalnál, valaki közülük meghal, hisz az utolsó vacsoránál is 13-an ültek egy asztalnál, amit Júdás árulása és Jézus kínszenvedése és kereszthalála követett.

Ennek a hiedelemnek is vannak kereszténység előtti előképei: a germán mitológiában a Ragnarök, a világot elpusztító háború előtt is épp 13 isten ül egy asztalhoz, a 13. pedig Loki, a viszály és a cselszövés istensége volt.

Az utolsó vacsora fotó:Pixabay

Magyarországon

A péntek a magyar népi kultúrában is tilalmas napnak számított tilos volt különféle munkákat végezni, pl. mosni, kenyeret sütni, utóbbit például azzal indokolták, az aznap sütött kenyér kővé vált volna.

A magyar paraszti hiedelem szerint a garabonciás, a vihart előidéző, mágikus erővel bíró diák is úgy szerzi ártó erejű mágikus tudását, hogy 13 iskolát végez. A farsang kapcsán is ismerünk olyan hiedelemtörténeteket, hogy a táncolók közt feltűnt egy titokzatos tizenharmadik alak: az ördög, aki halálra táncoltatta a mulatókat.

Péntek 13 a történelemben

IV. Fülöp 1307. október 13-án tartóztatta le a templomos lovagokat.

Giachino Rossini is balszerencsésnek tartotta a pénteket és a 13-as számot, később pedig valóban egy péntek 13-i napon halt meg. Ugyanez történt Arnold Schönberg zeneszerzővel is. Ezek a történetek jelentősen hozzájárultak a péntek 13 mítoszának erősödéséhez.

fotó:Pixabay

13-as szám manapság

Közismert, hogy számos amerikai felhőkarcolóban nincs 13-as emelet, valamint a 13-as szobát is hiába keressük számos szállodában. A Forma 1-es versenyautókon sincs 13-as rajtszám, San Franciscoban pedig a 13. sugárút neve Funston Avenue. Az amerikai légierőnek sincs F-13-as jelű vadászgépe, később pedig az Apollo 13 űrhajó meghibásodása is jelentősen hozzájárult a hiedelem terjedéséhez.

Mit gondolnak a dunaújvárosiak?

A témával kapcsolatban közösségi oldalunkon megkérdeztük olvasóinkat, mit gondolnak a péntek 13-hoz kapcsolódó hiedelmekről. Nos a végeredmény magáért beszél. Ez alapján kijelenthető, hogy a helyiek nem babonások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában