Nem betegség, hanem visszafordíthatatlan állapot

2018.04.06. 14:00

Az autizmus elfogadásában volt segítségünkre a dunaújvárosi program

Öltözz kékbe volt a címe a Jószolgálati Otthon idei világnapi rendezvényének is, amelynek célja: felhívni a figyelmet az autizmusra, hogy segíteni tudják az autizmus elfogadását.

Körmendi Erzsébet

A nagyszabású rendezvényen kék szín és a visszatérő motívumként a puzzleforma egyaránt az autizmust jelképezték, mintegy sugallva, legyünk mi is kicsit kékek néhány órára, és merjünk a másság mögé látni. Részt vett az eseményen dr. Galambos Dénes ország­gyűlési képviselő, Cserna Gábor polgármester és Kecskés Rózsa, a Jószolgálati Otthon intézményvezetője, Dunaújváros Díszpolgára is.

Lipcsei Gabriella, Varga Ramóna a Lorántffy közösségi szolgálatos diákjai molinó helyett ezt alkották a rendezvényre Fotó: HK/Dunaújvárosi Hírlap

Cserna Gábor köszöntőjében egyebek mellett elismeréssel szólt arról, hogy ez már a harmadik alkalom, amikor a város nyilvánossága elé kilépve tartja meg a Jószolgálati Otthon a világnapi rendezvényét, „Ragyogj kékben!” címmel, felhívva a figyelmet az autizmus lehetséges okaira, terápiás lehetőségeire. A polgármester kiemelte a Jószoli tevékenységét, mint mondta: állandóan fejlődő intézmény, amelyben az autisták képességeiket kiteljesíthetik. Másfelől viszont a helyi emberek nyitottságát jelezte a téren összegyűltek jelentős száma. Ez a rendezvény újabb lépés, hogy ne éljenek elszigetelten, megfogjuk a gondozottak és a családok kezét, és ők engedjék, hogy megfogjuk a kezüket, mondta a polgármester rendezvénynyitó gondolatként.

Puzzledarabot formálva, kék szalagot lengetve is felhívták a figyelmet az elfogadásra, a segítségre

Kecskés Rózsa egy autista ember gondolataival kezdte érzelemdús gondoltait. Hangsúlyozta azt is, hogy az autizmus nem gyógyítható, de rengeteg munkával és – ahogy a szaknyelvben hívják – kompenzációval kordában tartható. Az autisták világnapján számos felvilágosító cikk, előadás próbálja megértetni, mit is jelent ez a spektrumzavar. Mindezt azért, hogy felnyissa azoknak az embereknek a szemét, akiknek nincs elég információjuk ahhoz, hogy kívülállóként kezelni tudják, vagy éppen átérezzék és megértsék az autista emberek mindennapjait. Mert a helyükbe képzelni nem tudjuk magunkat, de ha meg szeretnénk őket érteni, akkor az nagy eséllyel sikerülni fog, csak akarni kell, hangsúlyozta Kecskés Rózsa.

Kökényesi Márta, a Jószoli közalapítvány könyvének, a Meseszövésnek a megálmodója lépett színpadra, és másokkal együttműködve megmutatta, mi is az a meseszövés. Az Egyszer volt… kezdetű történetet Galambos Dénes kezdte és a többiek folytatták. Utána a közösségi szolgálatos diákok mutatták be saját kezűleg készített figyelemfelhívó molinóikat. Újabb különleges produkció következett: a téren állók egy puzzledarabot formálva tömörültek össze, és kék füst közepette lengették egyszerre a kékszalagos zászlócskáikat, pomponjaikat. Majd zumbával, zenés és interaktív műsorokkal folytatódott a ragyogó program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában