Harmadik rész

2018.01.11. 11:00

Országos hírű már a térség : városkörnyék visszatekintő

A városkörnyék településeiről is sokat írtunk az elmúlt esztendőben. Ezen írásainkból válogatunk most.

PEKAREK JÁNOS

Horváth László kollégánk Mezőfalváért díjat kapott a falunapon

Július:

Szép sikerrel kezdett az alig néhány hónapja létező perkátai ifjúsági egyesület. Ez az ország harmadik legjobb falusi ifjúsági egyesülete. A perkátai VELED az ifjúságért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület kétszázezer forintot nyert ezzel.

Tizenharmadszorra is nagyon jó hangulatban telt a Mezőfalvi Vigasságok három napja. Márok Csaba polgármester ráadásul a falu további fejlesztéséről is beszámolhatott: az óvoda felújítására például 234 millió forintot nyertek.

Egymást érik a nyári táborok a rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében. Megkezdődött a vakációs kalandtábor is.

Új óvoda épül Baracson a Faluház mellett. Az átadás tervezett határideje 2018. július 31. Az építkezés állami támogatásának teljes összege 249 millió forint. Ez a Településfejlesztési Operatív Program 2020-ig tartó szakaszának első Fejér megyei beruházása.

Ismét leendő horgászbajnokok mérték össze tudásukat Kulcson, a snecifogó versenyen, amelyet a helyi horgászegyesület szervezett. A versenyt eredményhirdetés, keszegsütés és zsíroskenyér-parti zárta.

Ötödik alkalommal rendezték meg a motorosnapot és felvonulást a perkátai régiséggyűjtők. Délelőtt a környékre látogattak el motorokkal, délután a kastélykertben várták az érdeklődőket.

Horváth László kollégánk Mezőfalváért díjat kapott a falunapon

Parádés légibemutató volt a baracs-kisapostagi repülőtéren: a legkönnyebb kisrepülőgépektől a sugárhajtású kétülésesig nagyon sok és sokféle gépet láthatott a közönség a levegőben, köztük Veres Zoltán lélegzetelállító műrepülő show-ját.

A Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre idén is megrendezte hagyományos Margaréta-találkozóját: ezen a környező települések nyugdíjasklubjainak tagjai érkeztek vendégségbe, pazar kultúrműsorral.

Útfelújítással és járdaszegély-építéssel kell számolniuk a közlekedőknek a dunaföldvári Mészáros utcában, amely a Beszédes József hídhoz, illetve az 52. úti csomóponthoz vezet. A munkával még nyáron végeznek.

Augusztus:

A fenntarthatóság jegyében környezeti nevelő táborba várták a fiatalokat Kishantoson. Az öko jurtatábor tagjai a többi között a csodás biokert növényeivel, a csillagokkal, népi játékokkal is megismerkedtek.

Öt napon át közös táborozáson vettek részt a kisapostagi evangélikus gyülekezethez tartozó gyerekek, akik helyben, a faluban töltötték a vakáció egy részét. Kézműveskedés, filmvetítés, kirándulás, színi előadások és udvari játékok tették kellemessé a táborozás idejét.

Olaszország északi részére, a Lago Maggiore környékére kirándultak a dunaföldvári kertbarátok. Az odaúton megálltak a régió fővárosában, Milánóban is.

A nagyvenyimi falunapra megérkezett a testvérváros Altomünster küldöttsége is Németországból. Jelenlétükben állították fel a „Bajorfa” néven ismert Mesterségek fáját a település központjában.

Családi és sportnapot rendeztek szeptemberben Kulcson:
a település szinte minden lakója kipróbált valamilyen sportágat

Tovább szépül Kulcson a Nap háza – Hold udvara: a négy éve létrehozott központ udvarán sütőhelyeket, grilludvart, nyárikonyhát, magaságyásokat alakítottak ki, és színpad, nézőtér épült, természetesen akadálymentes módon.

Megyei jubileumi vadásznapot rendeztek Alapon. Ez volt a XXV. összejövetel, amelyet az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezete és a Sárréti Egyetértés Vadásztársaság szervezett.

Szeptember:

Ismét áll a kereszt a perkátai temetőben a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület tagjainak jóvoltából. Az 1943-ban faragott kőkeresztet, amelyet csirói keresztnek emlegetnek a helybeliek, az egyesület újíttatta és állíttatta fel.

VI. Nyárbúcsúztató Gyereknapot szervezett a Dunaföldvári Sárga Pincésgödör Egyesület – a pincés gödörben! Mondanunk sem kell: kicsik és nagyok körében mérhetetlen sikerrel.

Az origami csodálatos világa címmel egy izgalmas vándorkiállítás mutatkozott be a rácalmási művelődési házban. Az origami japán eredetű szó, az ori: hajtogatás és a kami: papír szavakból ered.

Bankrablót fogtak Adonyban: jobb kezére nejlonzacskót, fejére fekete csuklyát húzott a férfi, aki a takarékszövetkezetben követelt pénzt. Az alkalmazott átadta neki a bent lévő több mint kilencszázezer forintot, ám a tettest a körzeti megbízottak a tetthelytől pár száz méterre elfogták: autóbusszal akart menekülni.

Családi és sportnap volt Kulcson: szinte minden helybéli gyerek és felnőtt kipróbált valamilyen sportágat.

Vidékfejlesztési fórumot rendezett Kulcson a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület (Leader HACS), három témában: a Leader pályázati lehetőségekről, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat működéséről és a Széchenyi Programiroda működéséről, a pályázati lehetőségekről.

A dunaföldvári kertbarátok klubja Olaszországba, a Lago Maggiore környékére kirándult
Fotók: DH archív

Óriási érdeklődés mellett zajlott a hét végén a XIV. Rácalmási Tökfesztivál. A már országosan is ismert rendezvény három napján a térség apraja-nagyja megfordult Rácalmáson.

A pákozdi Katonai Emlékpark bemutatója kitelepült a baracsi általános iskolába: a hazafiság iskoláját rendezték meg. Ezt a különleges (és sikeres!) pedagógiai elképzelést az emlékpark munkatársai találták ki és valósították meg a megyei kormányhivatal támogatásával.

Hetedszerre rendezték meg Nagyvenyim méltán népszerű, baráti találkozóval egybekötött gasztroversenyét, a Kulináris Kavalkádot, amely igazi közösségi eseménnyé nőtte ki magát. Az ízes falatok mellett sokszínű kulturális rendezvény is volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában