sok a feladat

2017.12.19. 08:30

Osszuk be ügyesen az ünnepig ránk váró fontos teendőinket

Ahhoz, hogy az ünnepre rendben legyen a lakás, az ajándékok becsomagolva várakozzanak, mostantól minden napra jut tennivalónk.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnep előtt minden napra és minden családtagra oszthatunk valamilyen teendőt, hogy időben végezzünk a süteménysütéssel, a lakás és majd a karácsonyfa díszítésével is Fotó: shutterstock

A feladatokat összeírhatjuk, és kioszthatjuk a családtagok között. Ellenőrizzük a karácsonyfára kerülő fényfüzért is, ne az utolsó pillanatban derüljön ki, ha tönkrement. Nézzük meg, épek-e a karácsonyfadíszek, szükséges-e pótolni. El kell dönteni, hogy gyökeres élő fenyőt, kivágott fát, vagy műfát vásárolunk. Amennyiben az utóbbi mellett döntenénk, ideje beszerezni azt. Elő kell keresni a karácsonyfatalpat is.

Időt kell hagyni a lakás alapos kitakarítására. Szanáljuk a szekrényekből a felesleges holmikat, szelektíven gyűjtsük a hulladékot, a ruhaneműt ajándékozzuk el, amivel pedig nem tudunk mit kezdeni, tegyük félre a tavaszi lomtalanításig. Állítsunk össze cipősdoboz-ajándékot a rászorulóknak. Közben gyűjtsük be az ajándékokra vonatkozó kívánságokat, és kezdjük el beszerezni a meglepetéseket. Pucoljuk meg az ablakokat, gondosan pókhálózzunk, tisztítsuk meg a lakást a pincétől a padlásig.

Az ünnep előtt minden napra és minden családtagra oszthatunk valamilyen teendőt, hogy időben végezzünk a süteménysütéssel, a lakás és majd a karácsonyfa díszítésével is
Fotó: shutterstock

Ha kész vagyunk és van egy kis időnk, a takarítás után tartsunk egy forraltborozós estét családi vagy baráti körben, és látogassunk el egy karácsonyi vásárba, nézzünk meg egy filmet a moziban. Remek ráhangolódást ad és jólesik a munka után.

Aztán a lakás díszítését fejezzük be. Akár az erkély is ünnepi hangulatú lehet kültéri fényfüzérrel, időjárásálló díszekkel. A balkonládákba hangák és hóbogyók kerülhetnek, de egyszerűen beletűzhetünk néhány fenyőágat, tehetünk mellé tobozt, nagy, műanyag gömböket. Különböző méretű lécekből fenyőfa alakzatot állíthatunk össze, a korlátra, az ablakpárkányra műfenyő girlandot erősíthetünk. Állítsuk össze a karácsonyi menüt, írjuk fel a hozzávalókat és a tartós élelmiszereket (margarin, liszt, cukor, méz, bor, fahéj, csokoládé, marcipán, dió, mák, tészták, savanyúság, italok) jó előre beszerezhetjük. Amint a csillagszórót, gyertyát, mécsest, csomagolópapírt, dísztasakot szintén.

Megsüthetjük az aprósüteményeket, például a mézeskalácsot, a linzerkarika alapját, az ünnep előtt pár nappal csak díszíteni, tölteni kell.

Keressük elő a kedvenc karácsonyi zenéket, beszéljük meg a családtagokkal a forgatókönyvet. Mikor, kinél mennyien lesznek, ebédre, vacsorára. Írjuk össze, kinek kell karácsonyi üdvözletet, csomagot küldenünk, azokat küldjük el időben. Ha elutazunk az ünnepre, készítsük elő a csomagokat, akár egy listát is írhatunk arról, hogy mit kell magunkkal vinnünk. Ellenőrizzük a hivatalos papírokat, kössünk biztosítást. Az ünneplőruhákat próbáltassuk fel a gyerekekkel, nem nőttek-e ki valamit. Mossuk, vasaljuk ki a ruhákat, tisztítsuk meg a cipőket, ürítsük ki a szennyeskosarat, ne az ünnepre maradjon a mosás. Csomagoljuk be és címkézzük fel az ajándékokat. Az ünnep előtti napokon szerezzük be a romlandó élelmiszereket, a húst, a tejtermékeket, péksüteményeket, halat. Süssük meg a bejglit, a mézes krémest, a zserbót, készítsük elő a főételekhez szükséges alapanyagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában