Jövőre is legyen malacuk!

2017.12.31. 10:00

A hiedelem szerint szilveszteri főfogásunk kitúrja a szerencsét

Közeleg az Újév és nem indulhatunk harcba szerencsehozó rítusok nélkül. A néphiedelem szerint sült malaccal csak nyerhetünk.

Szabó Szabolcs

A piaci henteseknél is szezonja van az ízletes malachúsnak, amely egészben sütve talán legfinomabb szilveszteri fogás Fotó: AG

Egy finom újévköszöntő fogást biztosan, ám szilveszter idején talán engedhetünk a csábításnak, hogy a gasztronómiai élményeket egy kis babonatannal és néprajzi kalandozással is összekapcsoljuk. A régiek számos ételnek tulajdonítottak mágikus erőt. Az óév utolsó, illetve az új év első napján ajánlott volt sült malacot enni – vigyázat, a népi megfigyelés szerint a rántott malachús fogyasztása például nem javallott -, hogy a következő év szerencsésen alakuljon az egész család számára. A hal esetében már jóval vegyesebb a kép, egyes tájakon halat is javallott volt tenni az ünnepi asztalra, az ország más területein pedig úgy véltek, a hallal elúszhat az olyannyira áhított nagy szerencse. Hasonlóan igaz ez a szárnyas jószágokra, amelyek elkaparhatják a remélt gazdagságot.

A piaci henteseknél is szezonja van az ízletes malachúsnak, amely egészben sütve talán legfinomabb szilveszteri fogás
Fotó: AG

 

Ha már a szilveszteri nagy malackérdésnél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy a szerencse megfogalmazás alatt eleink főként a pénzt, gazdagságot értették. Szerencse szavunk egyébiránt délszláv eredetű: a szerb-horvát srec’a, szlovén sreca: sors, szerencse. Eredeti jelentése: összetalálkozás. A néprajzi kutatások szerint egykoron a szó nem tett különbséget a ma már kettéváló balszerencse és jószerencse között. Mára azonban már kizárólag a szó pozitív értelmezése terjedt el. Még egy praktikát érdemes kiemelni, ha sült malacunk szájába egy négylevelű lóherét teszük, akkor szinte már garantált az újévi jószerencse.

Malacok már a hentespulton vannak – ropogósra sütve, négylevelű lóherével tálalva biztos kitúrja a sikert
Fotók: Ady Géza

Ezzel tehát megvolnánk, akad azonban még számos teendők, így például az ártó szellemek és egyéb esetleges problémát okozó fortélyos démonok elkergetése. Ennek legjobb módja a hangos és módszeres zajkeltés, amelynek finomabb módja trombitálás, vagy edényeink által keltett csörömpölés, keményebb formája pedig a kisebb-nagyobb tűzijátékok bevetése. A szerencse legyen önökkel. BÚÉK!

Trombitaszó nélkül nem lehet elűzni az ártó szellemeket

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában