állapot

2017.12.30. 14:00

Stresszes és sokat kávézik a magyar

Az idei nagy egészségtesztet közel nyolcezren töltötték ki.

DH

Fotó: stockphoto

A negyedik alkalommal elkészített átfogó kutatás 49 kérdés segítségével igyekezett feltérképezni az olvasók életmódjának és általános egészségi állapotának minőségét.

A felmérésből a többi között kiderül, hogy a válaszadók milyen káros szenvedéllyel élnek, milyen mértékben érinti őket a stressz, mennyire változatos az étrendjük, illetve mennyire elégedettek a szexuális életükkel. Talán nem meglepő, hogy az egészségteszt kitöltőinek 61 százaléka gyakran szenved a stressztől, 13 százalékuk pedig rendszeresen tapasztal szorongásos tüneteket. Az azonos arányban részt vevő nők és férfiak csupán negyede éli mindennapjait feszültségmentesen, a legnagyobb terhelésnek a 20-29 éves korosztály van kitéve. De mit teszünk azért, hogy megőrizzük fizikai és mentális egészségünket?

A válaszadók nyolcvan százaléka fogyaszt rendszeresen kávét Fotó: stockphoto

Az egészségmegőrzésre vonatkozó kérdésekből kiderül, hogy a válaszadók 28 százaléka megfelelő időközönként jár szűrővizsgálatokra, 22 százaléka viszont még soha nem vett részt a súlyos betegségek diagnosztizálásához elengedhetetlen szűréseken.

A kiegyensúlyozott táplálkozás terén sem születtek kecsegtető eredmények: bár az ideális étrend szerint napi négyszer kellene gyümölcsöt és zöldséget, egyszer pedig tejterméket fogyasztanunk, a válaszadók felének mindkét élelmiszertípusból jóval ritkábban kerül a tányérjára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt heti 150 perc testmozgást is csak a kitöltők 12 százaléka éri el, közel negyedük pedig csak kevesebb, mint negyed órát fordít sportolásra.

Az egészségteszt eredményei alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, miszerint a magyar lakosság közel harmada dohányzik rendszeresen, vagy gyújt rá alkalmanként egy cigarettára – köztük meglepően nagy számban, 26 százalékban 19 év alattiak. Alkoholfogyasztás tekintetében viszont az online magazin olvasói egészségtudatosabbnak bizonyultak a magyar átlagnál: harmaduk állítása szerint soha, vagy csak nagyon ritkán fogyaszt szeszesitalt. Tagadhatatlanul „kávénagyhatalom” vagyunk: a 7502 kitöltő közel 80 százaléka élvezi rendszeresen a fekete arany jótékony hatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában