Elmaradhatatlan szilveszteri „kellékek”

2017.12.31. 09:00

A pezsgő itatja magát, de azért bánjunk óvatosan a buborékokkal

Ahogy a karácsonynak, úgy a szilveszternek is megvannak azok a gasztronómiai alapvetései, amelyektől nem tágíthat a magyar. Ilyen a virsli-pezsgő kombinációja – nélkülük nem múlhat el az óév utolsó napja.

Kovács Anita

Egy páratlan páros: virsli és pezsgő az óév utolsó napjára Fotó: ZsE

Néhány évvel ezelőtt szilveszterről szilveszterre porondon volt a virsli minőségének boncolgatása. Nos, az idénre egyszerűsödött a helyzet, ugyanis a Magyar Élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően augusztus óta szigorúbb szabályok vonatkoznak a húskészítményekre, köztük a virslire (és a párizsira) is. Már csak olyan terméket nevezhetnek virslinek és kerülhet forgalomba, amelyek hústartalma legalább 51 százalék, ráadásul maximum tíz százalék úgynevezett mechanikailag szeparált húst tartalmazhat. Így hát, aki ízletes, jó minőségű áruval szeretné búcsúztatni 2017-et, az kerülje a rúd, rudacska, pálcika stb. elnevezésű termékeket, válassza inkább a virslit!

Egyik kedvenc húsüzletünkben arról faggattuk az eladókat, mennyit hajlandóak áldozni a virslire vadászó vevők.

Igénytől függ, hogy ki milyen árkategóriájú virslit választ, de általánosságban elmondható, hogy inkább a magas hústartalmú, juhbeles termékeket keresik. Sőt, a laktózmentes áru iránt is egyre nagyobb a kereslet. Árban ezer és ezerhatszáz forint közötti sávban tudnak választani a szilveszterezők, de egy kicsit borsosabb áron debrecenihez is hozzájuthatnak, ami sütve szintén nagyon tetszetős eleme lehet az ünnepi tálnak.

Egy páratlan páros: virsli és pezsgő az óév utolsó napjára
Fotó: ZsE

Végül, de nem feledve fontosságát, essen szó a pezsgőről! Márkától függetlenül a szilveszter az az esemény, aminél nem a minőség, hanem a mennyiség a döntő. Jó hír az árvadászoknak, hogy már nyolcszáz forint alatti összegért is kínálnak minőségi pezsgőt. Az ennél olcsóbb nedűket inkább csak szeszesitalnak nevezhetjük, nem pedig pezsgőnek… A prémium kategória híveinek többezer forintot kell leszurkolniuk egy-egy palackért – félreértés ne essék: biztosan megérik az árukat. Ne feledjük: óvatosan a buborékokkal, még a végén megárt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában