Daruszentmiklós

2017.11.02. 14:00

Tánc, jelmezek, zsákbamacska! Jól elijesztették a rosszkedvet

Erről a haditettről csakis elismerően beszélhetünk. Nagyon komolyan vett és ugyanannyira vidám, felszabadult bulival, a tökpartival kezdődött az őszi szünet a településen, a Benedek Elek Általános Iskola diákjainak.

Balogh Tamás

f

Az udvaron és a környéken parkoló autók számából már messziről kitűnt, hogy ez egy rendkívüli nap lehet, hozzáillő rendezvénnyel.

A szülők ezúttal nemcsak a kényelmi szempontok miatt választották a gépjárműveket, hanem praktikus okokból is. Erre a nagyszerű eseményre sokféle holmit, díszes jelmezeket, ruhákat, mindenféle praktikus eszközöket, sütiket és más rágcsálni valókat, na és persze tököket is kellett a helyszínre szállítaniuk.

A bejárati ajtóban már komoly mestermunkák, nagyméretű, díszesen faragott tökök, a folyosón és a termekben pedig jókedvű nyüzsgés fogadta az odaérkezőket. Az iskolások többsége megadta a módját, díszesen hozzáöltözött a buli hangulatához. Izgalmuk és jókedvük a pedagógusokra és a szülőkből álló népes társaságra is átragadt.

A zsákbamacska is nagy népszerűségnek örvendett a vidám nap során Fotó: Balogh Tamás

Helye volt a táncnak, a díszelgésnek, a büfének és a remények helyszínének, a tombolaszelvények standjának is. Akár az édesanyák sütisütő versenyét is megrendezhették volna, hiszen olyan sokféle finomságot hoztak a közös asztalra.

Szallár Tímea tanárnő, mint a diákönkormányzat vezetője mutatta be nekünk a részleteket.

- Első pillantásra talán megtévesztő lehet a látvány, de nem kevertük össze a farsanggal a mai rendezvényünket. Csak olyan jelmezek láthatóak, amelyek a mai naphoz kapcsolódnak. Kizárólag ijesztős maskarákba volt szabad beöltözni. Ezekkel egyrészt száműzzük a rosszkedvet, másrészt vidáman hangolódunk az őszi szünetre, amit a gyerekek és mi, a tanárok is már nagyon vártunk. A programunk a tökfaragással kezdődött, majd a boszorkánykészítésbe fogtunk bele. Ezután kezdődött a „kistök és a nagytök verseny”, ami azt jelenti, hogy az az osztály nyert, amelyik a legkisebb és a legnagyobb tököt tudta behozni! A boszorkányokból több fajtát is felvonultattak, a mi osztályunk egy gyereket öltöztetett be annak. A programban szerepelt tökfaragás is, ebből mindenki annyit készíthetett magának, amennyit csak szeretett volna. Utána következett a jelmezes felvonulás. Később rendeztük meg a zsákbamacskát és a tombolát. Természetesen a táncra, bulizásra is hagytunk egy kis időt – avatott be a részletekbe.

AZ ANGOLSZÁSZ ORSZÁGOKBÓL INDULT

Mielőtt valaki felszisszenne, hogy micsoda bűnös dolog a gyerekeket a halloweennel megfertőzni, és más tiszteletre méltó ünnepekkel elcserélni, szögezzük le: szó sincs erről. Sem Daruszentmiklóson, sem másutt. A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnepet október 31. éjszakáján, eleinte az angolszász országokban tartották. Mára már az egész világon elterjedt a divatja. Nálunk is így történt, és az egyébként szomorúságra okot adó ünnep a mindenszentek és a halottak napját megelőző nap, bulizós és játékos hangulatú szokásává vált. Az égő gyertyát rejtő töklámpás lett a halloween szimbóluma. A kibelezett sütőtök hajdanán az aratási idény jelképe volt. Az USA-ban halloween idején a gyerekek kisebb csoportokba szerveződve bekopogtatnak a környékbeli házakba, majd a „Trick or treat!” (csokit vagy csalunk!) csatakiáltást hallatják. Ilyenkor édességet kapnak, bár elvileg választható az elzavarás opció is. Olyasmi ez, mint nálunk betlehemezéskor az – amennyiben nem adnak szalonnát, kivágom a gerendát- játékos fenyegetése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában