Mézédes foglalkozás

2017.11.23. 07:00

A méhekről és a mézről minden, a Móricz iskolában

A dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola is csatlakozott az Európai mézes reggeli című programhoz.

Balla Tibor

a

Európai mézes reggeli néven tizenegy évvel ezelőtt Szlovéniában indult ez a kezdeményezés, amelyhez mára már több uniós tagország is csatlakozott.

A program célja, hogy felhívják a figyelmet az egészségünk szempontjából fontos mézre és arra, hogy a jó étkezési szokásokat már gyerekkorban ki kell alakítani. Ezen a novemberi reggelen helyi méhészek látják vendégül a gyerekeket az óvodákban és az iskolákban.

A méhészek mesélnek a méhekről és a mézről, a gyerekek pedig kérdezhetnek. A beszélgetésből kiderül, hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek az aprócska, szorgos kis lényeknek. Ezentúl fontos annak hangsúlyozása, hogy a méhek munkája jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez és a biológiai környezet változatosságához.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium idén november 24-én, pénteken rendezi meg az Európai mézes reggeli című programot.

A Móricz iskola alsó tagozatos diákjai hallgatták meg az előadást, és kóstolták végig a mézkínálatot Fotó: Ady Géza

Magyarország első alkalommal 2014. november 21-én csatlakozott a programhoz, ekkor az ország teljes területén összesen 67 iskola csatlakozott a kezdeményezéshez. 2016-ban már 500 helyszínen, közel százezer gyerek részvételével tartottak mézes reggelit, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal, és meg is kóstolhatták azokat.

A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése. Figyelemfelhívás a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra, mivel a rossz étkezési szokások gyakran már gyerekkorban kialakulnak.

Jenei Ferenc dunaújvárosi születésű méhész hozta el az ötféle mézet, népszerűsítve fogyasztását

A dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolába tegnap érkezett Jenei Ferenc méhész, aki 2002 óta foglalkozik a szakmával. Ő főállásban több telephelyen, 300 méhcsaláddal méhészkedik. Az iskola tornatermébe teljes védőfelszerelésben érkezett, ám hangsúlyozta, hogy a méhek nem veszélyes állatok. A 2017-es év magyar mézkirálynője, a zámolyi Balla Nóra mondta el a tudnivalókat a méhekkel és a mézzel kapcsolatban. Az esemény végén ötféle mézet kóstolhattak meg a móriczos alsó tagozatosok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában