tippek mindenkinek

2017.11.01. 17:00

Minden, amit gesztenyéből csak ki lehet hozni!

Toboz, makk, dió és gesztenye… Csak néhány olyan termés, amelyek az őszi hónapokban a lábunk elé hullnak. Illatukkal és sokféleségükkel megszínesítik a mindennapokat. Íme néhány ötlet, amit gesztenyéből kihozhatunk, ha egy kis melegséggel kívánjuk megtölteni az otthon falait.

BENEDECZKI-VARGA KRISZTINA

A dekoráció összeállításakor használjuk bátran a képzelőerőnket, a termésekhez választhatunk üveget, porcelánt, kristályt Fotó: ZsE

Ellenállhatatlan kedvenc a sült gesztenye

Ha házilag szeretnénk sült gesztenyével megörvendeztetni a családot, induljunk el a piacra, és szerezzük be a legszebb szemeket, amelyek egészségesek, fényesek és kemények. A domború oldalánál a héjat keresztbe vágjuk be, majd áztassuk be néhány órára vízbe.

Egyenletesen terítsük el a tepsiben, majd időközönként rázogassuk meg, hogy minden oldalról jól átsüljön.

Hamisítatlan hangulata van a gesztenyesütésnek, az ízletes csemege illata belengi a lakást

Attól függően, hogy milyen sütőben készítjük, 20-30 perc alatt átsülnek. A friss gesztenyeillatból már sejteni lehet, hogy lassan kész a finom csemege, ám akkor lehetünk biztosak a sikerben, amikor úgy tűnik, mintha a vágás mentén kifordulna a héjából.

Gesztenye Guszti és társai

Kreatív felhasználása gyereknek és felnőttnek egyaránt jó móka. A gesztenyeszemek összeillesztéséhez a nagyobbak használhatnak hurkapálcát, fogvájót vagy gyufaszálat, a kisebbeknek inkább a gyurma javasolt „ragasztóanyagként” használni a vidám figurák elkészítéséhez. A kemény termés átlyukasztása során nekünk sokszor beletört a hurkapálcánk, így praktikus, ha anya vagy apa először egy vékony dróttal elkészíti a lyukat, hová a hurkapálca kezek, lábak kerülnek.

A dekoráció összeállításakor használjuk bátran a képzelőerőnket, a termésekhez választhatunk üveget, porcelánt, kristályt Fotó: ZsE

Kukac, százlábú, süni, csiga vagy rénszarvas… Bármit életre kelthetünk, amit csak a fantázia előcsalogat. Gesztenye Guszti és társai nemcsak a kézügyességet és a finom motorikus készségeket fejleszti, hanem az elkészült alkotásokkal bármilyen szerepjátékot kitalálhatnak a gyerekek.

Dekoráció őszi termésből

Egyszerű és nagyszerű asztaldísszel dobhatjuk fel az ebédlőt, ha választunk egy keskeny, gömb vagy éppen négyzet alakú üvegpoharat vagy vázát, amibe beleszórjuk a délutáni séta során összegyűjtött, fényesen csillogó gesztenyeszemeket. Az olyan termések, mint a gesztenye, makk, dió és társaik remek dekorációs alapanyagok, amelyek összefonódnak az őszi hangulattal, látványuk megnyugtató.

Pár szem termés is elegendő a hangulatos csendélethez
Fotó: ZsE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában