A törvény egyértelműen rendelkezik az elhelyezhető fényekről

2019.12.23. 13:00

Karácsonyi fényárban úszó autók a forgalomban

Az ünnepre való hangolódást sokan sajátosan értelmezik. A ledsoroktól fényárba borulnak már a ház előtti fák, az ablakok, az erkélyek. A kitűnni vágyás őrülete mindenhova beszivárog, már karácsonyi fényekkel dekorált autóval is találkozni az utakon.

Balla Tibor

Azon lehet vitatkozni, hogy ízléses-e így kidíszíteni járművünket, de azon már biztosan nem, hogy a tulajdonos nem változtathatja meg az autó világítóberendezéseit, nem tehet újakat kedve szerint sem kívül, sem belül. Az egyértelmű előírásokat a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza. A belső térre vonatkozóan azt írja, az kizárólag fehér- vagy kadmium­sárga fényű lehet, és a vezetőülésből kapcsolhatónak kell lennie, kivéve a helyi megvilágítást adó (gyári) lámpákat. Ez kapásból kizárja mondjuk a hátsó szélvédőn belülről elhelyezett fényfüzér lehetőségét, ugyanis nagy valószínűséggel se a színre, se a kapcsolhatóságra vonatkozó szabálynak nem felel meg.

A kitűnni vágyás őrülete mindenhova beszivárog: a karácsonyi fényárban úszó autók is megjelentek Fotók: pixabay

A jármű külsején elhelyezett berendezésekről a jogszabály szigorúan rendelkezik, elhelyezésére, fényerejére, színére egyaránt vonatkoznak előírások. Szabályosan csak a tompított és távolsági fényszórók, első ködlámpák, nappali menetjelző fények, keresőlámpa, hátsó piros helyzetjelző, ködzárófény, tolatólámpa, irányjelzők és a narancssárga, vagy kék megkülönböztető fényjelző berendezések használhatók.

Nagyon szépen mutat, de ne közlekedjünk vele!

Az ezektől eltérő (nem világító) dekorációk elhelyezésére vonatkozóan a beltérben az a mérvadó, hogy azok nem zavarhatják a vezetőt a szabad kilátásban és nem veszélyeztethetik az utasok testi épségére. Ugyancsak ez érvényes az autó külsején elhelyezett díszekre is, azok nem jelenthetnek veszélyt a forgalom többi résztvevőjére, ebből következően bármilyen utólagos díszítés elhelyezése az autón és az autóban egyaránt balesetveszélyes és tilos. Tehát érdemes alaposan átgondolni, hogy mi mindent aggatunk az autónkra a karácsony jegyében, mert azt a hangulatot könnyen tönkre teheti egy esetleges vaskos csekk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!