Katasztrófavédelem

2023.10.23. 11:30

Ünnepi megemlékezés és elismerések

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állománya is tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt - adta hírül a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság honlapja.

Duol.hu

Fotó: Szőke Péter

„Hatvanhét évvel ezelőtt, október 23-án egy békés tüntetéssel kezdődött a forradalom, amellyel a magyar nép világtörténelmet írt. Világtörténelmet írt, mert fellázadt a zsarnokság ellen, harcba szállt az akkori világ legnagyobb hadseregével, a független és szabad Magyarországért.” – kezdte ünnepi beszédét dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő. A tábornok a történelmi pillanatok felelevenítése és az ezzel örökölt múlt felelős őrzése mellett arról is beszélt, hogy napjainkban másféle kihívásokkal szembesülnek az emberek, ám a béke, a biztonság és a rendezett hétköznapok megteremtése mindig is a társadalom legalapvetőbb, egyben legfontosabb igénye volt. Ahogy fogalmazott: „1956-ban a magyarok bizonyították, hogy nincs következmények nélküli világ. A tettekkel mindig el kell számolni. Ezért túlzás nélkül kimondhatjuk: aligha van a közelmúltunknak olyan darabja, amelyet annyira átitatott volna a felelősség tudata, érzése, mint 1956 eseményeit, történéseit.” Az országos polgári védelmi főfelügyelő azzal zárta beszédét, hogy hisz abban, ma is minden tűzoltó, a katasztrófavédelem minden tagja a legjobb tudása szerint szolgálja hazáját.

A beszédet a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának ünnepi összeállítása követte, majd a főigazgató elismeréseket adott át az állomány legkiválóbb tagjainak.  

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM OKF főigazgatója a HUSZÁR Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet ENSZ INSARAG irányelvek szerinti sikeres újraminősítése alkalmából a felkészülési, felkészítési, csapatépítési munka eredményeként megszerzett ENSZ INSARAG nemzetközi minősítés teljesítéséért a HUSZÁR közepes kategóriájú városi kutató-mentő szervezet tagjai részére díszparancsot adományozott, egyben példaképül állította őket a katasztrófavédelem és önkéntes mentőszervezetek teljes személyi állománya elé.

Az ünnepség végén dr. Mógor Judit tű. vezérőrnagy, hatósági főigazgató-helyettes Babits Mihályt idézve beszélt a múlt kötelékéről, a mai hősök helytállásáról, és a hivatás iránti alázatról. 

Nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Csehó Tamás tűzoltó alezredesnek, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelőjének.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Lantos Zoltán tűzoltó főtörzsőrmestert, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában