Rácalmás, Kulcs, Adony településeken portyáznak, hogy idős emberek pénzét szerezzék meg

2020.06.15. 08:00

Figyelem: újra színre léptek az unokázós csalók

Az elmúlt hetekben Dunaújvárosból és a környékéről is több bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint csalók idős embereket próbáltak meg tévedésbe ejteni. Egy alkalommal sikerrel is jártak.

duol.hu

Tájékoztatási akció volt május végén a városban

Fotó: police.hu

Az unokázós csalók módszere, hogy telefonon felhívják a kiszemelt, idős áldozatot, elhitetik vele, hogy gyermeke vagy unokája bajba került, akin életmentő műtétet hajtanak végre, vagy fogva tartják, és az ő megbízásából telefonálnak. Előfordult, hogy a megtévesztő az idős áldozat gyermekének adta ki magát, akinek a hangja a baleset miatt nem felismerhető. Volt rá példa, hogy rend­őrnek adta ki magát a csaló, aki a hívott személy rokonának balesete kapcsán felmerült költségek fedezésére kért pénzt.

A bűnelkövetők ilyen, és ehhez hasonló ürüggyel veszik rá a gyanútlan embereket arra, hogy készpénzt vagy ékszert adjanak át a telefonhívás után érkező közvetítőnek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság szakembereivel, valamint a Pannon Polgárőrség képviselőivel együtt Dunaújvárosban, az üzletek közelében tanácsokkal, figyelemfelhívó szórólapokkal látták el a leginkább veszélyeztetett korúakat.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait: Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben! Ha gyanús telefonhívást kapnak, vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, gyermekükkel, így ellenőrizni tudják a hívás valódiságát! Soha ne adjanak át pénzt, ékszert, vagy más értéket idegenek számára! Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

Tájékoztatási akció volt május végén a városban
Fotó: police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának az időskorúak védelmében megjelent bűnmegelőzési témájú közleménye az alábbi linken olvasható: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/idosek-biztonsaga/nem-vagy-az-unokam-nem-versz-at.

Ezeknek ajánlások betartásával, a hozzátartozók idősekkel való folyamatos kapcsolattartásával, odafigyelésével megelőzhetők a trükkös csalások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában