Gazdaság

2023.10.28. 19:00

Nemzeti laborhálózatra vethetett szemet a magyar állam

Hamarosan állami tulajdonba kerülhet a közfinanszírozott fekvő- és járóbeteg ellátás legnagyobb laboratóriumi magánszolgáltatója, a Synlab Hungary Kft. – értesült a Világgazdaság.

Duol.hu

Fotó: Shutterstock

Hamarosan állami tulajdonba kerülhet a közfinanszírozott fekvő- és járóbeteg ellátás legnagyobb laboratóriumi magánszolgáltatója, a Synlab Hungary Kft. – értesült a Világgazdaság. Információnkra egyelőre sem az érintett cég, sem a kormányzat képviselője nem reagált, de iparági vélekedés szerint ez egy logikus lépés a nemzeti labor életre keltéséhez.

Lab,Worker,Preparing,Test,Blood,For,Detection,Of,Antibodies,And
Visszavenni készül az állam az OEP által finanszírozott laborszolgáltatásokat. 
Fotó: Shutterstock

Egy, a piacot jól ismerő szakértő szerint 

korrektebb döntés az állam részéről megvenni a legnagyobb magán egészségügyi szereplőt, semmint rendeletekkel kivéreztetve kiszorítani a területről.

Ismert és egyébként sokszor kommunikált cél a magánlaboratóriumokat kiszorítása az állami ellátás infrastruktúrájából, amely egy sokéves terv része, a megvalósítása pedig legutóbb a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. létrehozásáig jutott el. Ennek az eredeti határidő szerint 2021 nyarán, majd a többször módosított határidő alapján idén novemberben kell átvennie az állami kórházakat széles körben kiszolgáló magánlaboratóriumoktól a szolgáltatást. Méghozzá egységesített módszerekkel és adatszolgáltatással, reális, ellenőrzött árakon. 

Patient,Blood,Draw,By,Doctor.,People,Donate,And,Test
Bekerült a magánegészségügyi szolgáltatás állami pénzen a közkórházakba
Fotó: Shutterstock

A racionalizálás és költségcsökkentés jegyében beharangozott államosítás, a nemzeti laborhálózat létrehozásának bejelentése óta több év eltelt már, a struktúra felvázolása és a működési, valamint tendereztetési határidők bejelentése óta lényegében csend van a témában, így újabb lépésről, intézkedésről, beruházásról vagy tárgyalásról sem jött friss információ.

A Synlab Hungary Kft. folyamatban lévő „államosítása” kapcsán megkerestük az érintett céget, valamint a területet felügyelő belügyminisztériumi államtitkárt, de a kérdéseinkre egyelőre senki sem válaszolt. 

Miután a párhuzamos állami infrastruktúra kiépítése nem indult el, nem építettek csarnokokat, nem vásárolt az állam gépeket, az egyetlen logikus lépés valóban a területen megfelelő kiépítettséggel és felszereléssel rendelkező legnagyobb cég, vagy cégek szakembereinek és eszközeinek az átvétele. A Magyarországon több nagy központi labort és több száz vérvételi pontot üzemeltető Synlab anyacége eredetileg egy német családi vállalaté volt, de nemrég egy angol magántőkealap érdekeltségébe került.

A Synlab államosítása után az egyik legfontosabb kérdés az lesz, hogy az eddig vele szerződésben álló magánegészségügyi szolgáltatók kihez szerződnek majd a laborvizsgálatokra, azaz a lépés az egyébként kívülálló 

magánszektorra is hatással lesz.

Az OEP finanszírozott laborszolgáltatás állami kézbe vétele mellett a CT és MR-vizsgálatok államosítása is novemberre kitűzött határidővel lett bejelentve. Egy székesfehérvári képalkotó diagnosztikai cég megvásárlásáról is értesültünk, de egyelőre tőlük sem érkezett erre vonatkozóan sem megerősítés, sem cáfolat. 

Gyökeresen átalakíthatják az egészségügyet

Szakápolói béremelés, rendelők államosítása valamint a szabad orvosválasztás megszűnése is szerepel a javaslatokban. Az előterjesztésben szerepel a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai hálózat kialakítása, amelynek keretében 2023. március 1-jétől a labordiagnosztikai szolgáltatásokat a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. önálló, országos intézményként végezné öt régió 81 laboratóriumában az egyetemi laborok mellett. 

-vg.hu- 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!