Átveheti a Nemzeti Víziközmű

2022.09.06. 11:00

Dunaföldváron már megszavazták az átadást

Duol.hu

Dunaújvárosban még nem született döntés Fotó: MW

Fotó: Pesti Tamás

Frissítés (09.08): A part-oldalak.hu oldal az alábbi frissítést tette közzé az üggyel kapcsolatban:

Szeptember 3-án megjelent cikkünkben írtunk az önkormányzat Mezőföldvízben lévő tulajdonrész-átruházásával kapcsolatban, mellyel kapcsolatban helyesbítenünk kell egy tényt, valamint új részleteket is megtudtunk a döntésről az e heti polgármesteri tájékoztatóban.

A rendkívüli testületi ülés eredménye
Ahogyan arról már beszámoltunk, rendkívüli testületi ülést tartott Dunaföldvár Város Önkormányzata, ahol elsősorban a Mezőföldvíz átruházásáról volt szó a Nemzeti Vízművek Zrt. irányába. A Mezőföldvízbe tartozó mind a 47 város azt a feladatot kapta, hogy döntse el, szeretnének-e csatlakozni. A döntés valóban nem könnyű, ahogyan a fennálló helyzet sem, hiszen a víziközművekre vonatkozó törvények gyakorlatilag lehetetlenné teszik a további üzemeltetést, mivel minimum 150.000 fogyasztási hellyel lehet ilyen céget működtetni.

Eredeti cikkünkben tévesen úgy írtuk, hogy Dunaföldvár városa halmozott fel hatalmas veszteséget az üzemeltetés során. A veszteség valójában a Mezőföldvízé, mint szolgáltatóé.

A döntés még nem végleges

A testületi ülés anyagában az szerepel, hogy arról döntöttek, hogy szeptember elsejei határidővel megkezdik a tárgyalást a Nemzeti Vízművek Zrt.-vel, hogy átvegyék ennek a vagyonnak az elemeit, valamint a cég üzemeltetését.

Az erre kapott válasz alapján pedig szeptember 20-ig kell meghoznia a döntést a képviselőtestületnek, mindezt minősített többséggel, hogy igen, ezeket a vagyonelemeket és a működtető vagyont átruházza-e a Nemzeti Vízművek Zrt-re.

Innentől kezdve Dunaföldvár Város Önkormányzata átadta a kötelezettségét is, amely az ivóvíz szolgáltatására és a szennyvíz elvezetésére vonatkozik.

Dunaföldvár - A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény tavaly nyár óta hatályos módosítása alapján lehetővé vált az önkormányzatoknak és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatóknak, hogy – önkéntesen – részt vegyenek az integrációban. 
A part-oldalak.hu helyi portál beszámolója szerint a Mezőföldvíz Kft.-hez tartozó mind a 47 város azt a feladatot kapta, hogy döntse el, szeretnének-e csatlakozni ebbe a nagyobb kollektívába. Mint ismeretes, május 1. óta városunkban is a Mezőföldvíz szolgáltat. Ahogy Dunaföldváron is, ahol augusztus utolsó péntekén rendkívüli testületi ülést kellett összehívni, hiszen olyan tervezési, költségvetési ügyek kerültek elő, amelyekről azonnali döntéseket kellett hoznia a képviselő-testületnek. Ezt írta a portál: „Sok helyről hallhattunk már arról, hogy akkora bajban vannak a közműveket üzemeltető cégek, hogy akár csődközeli állapotba is kerülhettek az energia drágulása miatt, a tulajdonosoknak azonban így is fizetniük kell. Ahogyan az már több ízben is felmerült, lehetőség adódott arra, hogy a veszteségesen működő víziközművet üzemeltető céget átvegye egy állami cég, a Nemzeti Víziközművek Zrt. Mivel mindenki azon igyekszik, hogy a költségvetést legalább nullára hozza ki az év végére, ez a döntés fontos Dunaföldvár számára is. Dunaföldvár hatalmas veszteséget halmozott fel az üzemeltetés során az energiaárak miatt, hiszen a többi között piaci áron tankolnak az autók, elektromos árammal működnek a szivattyúk, maga a tisztítómű is. Ennek megfelelően a képviselők úgy határoztak, hogy a költségek miatt a csatlakozás a legjobb opció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!