Egyik munka a másik után

2020.09.12. 11:30

Ha nem lesz hamarosan csapadék, kidobták a pénzt az ablakon

A mezőgazdaságban nincs pihenő, holtidő, mindig van tennivaló. Ezt rendszeresen megerősíti Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője is. Az aratás már befejeződött, viszont megkezdődött a vetés.

Agárdy Csaba

A szárazság miatt a szántás kemény munka volt a pentelei földeken

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Július végén volt egy rövidebb idejű szabadságuk a Pentele Zrt. munkatársainak, hiszen az aratás kemény munka, ki kellett pihenniük magukat a dolgozóknak.

A szárazság miatt a szántás kemény munka volt a pentelei földeken
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Egyik munka a másikat éri nálunk. Az aratás befejezése után máris megkezdtük a vetéshez a talaj-előkészítést, majd következett a vetés – kezdte beszélgetésünket Márkli János.

Az ügyvezető tudja, hogy a mezőgazdászok mindig panaszkodnak, de sohasem ok nélkül.

Márkli János ügyvezető

– Az országnak voltak olyan területei, ahol nem volt gond a csapadék mennyiségével, Dunaújvárosban és környékén viszont nem ez a helyzet. Kevés volt a csapadék, ezért a talaj-előkészítéssel nagyon sietnünk kellett. Tizenöt milliméter eső volt, ez azt biztosította, hogy a talaj felső rétege nedves volt, de alatta nagyon rögös, ezért a szántással nagyon keményen megszenvedtünk. A vetéshez aprómorzsás talajra van szükség, nagy energiákat fektettünk abba, hogy ez így is legyen, sok pluszmunkát kellett végeznünk – tudtuk meg az ügyvezetőtől, hogy a munkájuk nem móka és kacagás, főleg ilyen száraz időjárás során. Márkli János arról azonban örömmel számolhatott be, hogy az őszi káposztarepcét százhatvan hektáron elvetették, ezzel a munkával csütörtökön végeztek. Azonban az már kevésbé vidám hír, hogy a száraz talaj miatt a magok kikelése nem lesz százszázalékos.

A kukorica jó közepes termést produkált az idén

– Nagyon várjuk a csapadékot, meg kell ázniuk a magoknak. Komoly költségekkel elvégeztük a gyomirtást is, de ahhoz is kell az eső, mivel a gyomirtó szernek bele kell mosódnia a talajba, mert különben semmit sem ért a munkánk, kidobtunk rengeteg pénzt.

Talaj-előkészítés, majd vetés. A repcével már végeztek
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Most az őszi árpának szórjuk a műtrágyát, lassan el kell kezdenünk a vetését, majd októberben következik a búza vetése. És hátra van még a kukorica betakarítása, ennek termése jó közepes lesz.

A kukorica a világ legnagyobb mennyiségben termelt növénye. A kukorica – az összesen megtermelt 939 millió tonnával – ma a világ legnagyobb volumenben termelt növénye, ami az előrejelzések szerint az elkövetkező öt évben további 63 millió, éves átlagban 12,6 millió tonnával nő. Az elmúlt öt évet tekintve bekövetkezett mennyiségi növekedés 60 százaléka a vetésterület növekedéséből származott.

(gabonakutato.hu)

Ami még nagyon fontos információ a Pentele Zrt. háza tájáról, hogy minden eddigi betakarított termésüket eladták, a búzát még nem teljesen, de nagyon jó a minősége, komoly kereslet van iránta, tehát ott sem lesz gond az értékesítéssel.

A mezőgazdaságban nincs pihenő, holtidő, mindig van tennivaló. Ezt rendszeresen megerősíti Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője is. Az aratás már befejeződött, viszont megkezdődött a vetés. Sőt, az őszi káposztarepce magjai már a földekben, igaz, a szárazság miatt valószínű, hogy nem lesz százszázalékos a kikelése. De más miatt is kellene a csapadék. Képünkön Márkli János ügyvezető (balról) és Gyalus Ferenc erőgépvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!