Év Dunaújvárosi Vállalkozása

2019.02.15. 11:30

Az erősségük a szakmai tudás, a megbízható teljesítmény

Bemutatjuk az Év Dunaújvárosi Vállalkozása Díjjal kitüntetett cégeket

Kőhalmi Kálmán

A Duna-Via Építőipari Kft.-t 2007-ben alapította három magánszemély, elsősorban építőipari kivitelezési munkák fővállalkozóként való lebonyolítására egy másik közös tulajdonú cég mellett. Az első három évben így saját létszám nélkül, az egyik tulajdonos, Molnár Mihály irányításával működött a vállalkozás.

A kft. életében 2010-ben nagy változás következett, amikortól saját fizikai és műszaki létszámmal kezdett el kivitelezési feladatokat is végezni. A fő tevékenységi körük az út- és közműépítés, ezen belül azt a szegmenset célozták meg, ami az egészen kisvállalkozásoknak túl nagy feladatnak számít, a nagy, sokszor nemzetközi hátterű cégeknek pedig kicsinek.

Molnár Mihály, a Duna-Via Kft. ügyvezetője Fotó: DKIK

Molnár Mihály kérdésünkre elmondta, nem is tervezik, hogy ebből a piaci pozícióból elmozduljanak, közepes méretű kisvállalkozásként határozzák meg magukat. A kisebb cégektől az különbözteti meg őket, és a nagyvállalkozások is azért szeretnek megbízást adni nekik, mert egy-egy feladatot a szükséges szakértelemmel el tudnak készíteni, elég a tervdokumentációt megkapniuk hozzá. Az elmúlt években fontos fejlesztéseket hajtottak végre az eszközparkjuk tekintetében, ezen az úton tovább akarnak menni, hiszen sokkal gazdaságosabb, minthogy bizonyos eszközöket bérelniük kell.

A társaság a leírtaknak megfelelően meg tud építeni saját erőből komplett önkormányzati utcákat, ipartelepi, áruházi parkolókat akár 10 ezer négyzetméterig, de vállalják díszburkolatok, járdák építését és útburkolatok helyreállítását is. Lehetőség szerint a környéken dolgoznak, de ezt egy 100-120 kilométer sugarú körnek tekintik.

Az említett, 2010-es váltás után hamarosan tulajdonosváltás is történt, azóta gyakorlatilag családi vállalkozásnak tekinthető cégük, mivel Molnár Mihály ügyvezető mellett a másik tulajdonos a felesége, Molnárné Manzur Marianita.

Reményeik szerint az utódlás kérdését is megnyugtatóan rendezni tudják majd, ha eljön az ideje. A munkavállalói létszám a 2010-es 6-7 főről 22-24 főre nőtt, ez évek óta nem változik. Alkalmazottaik döntő többsége többéves gyakorlattal rendelkezik út- és közműépítés területén, nagyobb részük a kezdetektől náluk dolgozik.

A cég 2010 és 2016 között bérelt irodában és telephelyen dunaújvárosi székhellyel működött. A 2015-ös évben Rácalmáson, a 6-os út melletti iparterületen egy telket vettek, és saját erőből itt alakították ki új telephelyüket.

A gépeik és anyagaik tárolására 2018-ban elkezdték egy csarnok építését, amely idén fog elkészülni. Előremutató feladatuknak tartják ezen a helyszínen a bontott beton- és aszfalthulladék saját eszközökön történő feldolgozásának megoldását, később akár más cégektől is befogadva ilyet, majd újrahasznosítani, beépíteni azt.

Koraszülöttágyak a kórház számára a Vállalkozók Bálja tombolabevételéből

A tombolajegyekből befolyt összeggel a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara idén is közhasznú célt támogat, az elnökség döntése értelmében speciális koraszülöttágyakat szereznek be a Szent Pantalon Kórház csecsemő- és gyermek­osztálya számára.

Idén 688 tombola kelt el, amelyből 344 ezer forint bevétel származott.

Fődíjként a Karsai Zrt. egy hat éjszakás balatonszemesi nyaralást ajánlott fel két felnőtt és két gyermek részére.

A Hankook Tire Magyarország Kft. pedig egy garnitúra személygépkocsi-gumiabroncsot 100 ezer forint értékben.

Nyereményeket ajánlott még fel a Dutrade Zrt., a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, a Dunaújvárosi Hírlap, az Ibolya Virágüzlet, a Momert Zrt., a Camptivity Szabadulószoba, az InfoDunaújváros, a Pannon Oktatási Központ, a Humán-Pszicho Bt., a Kis­kohász étterem, a Mygym­­stick Dóczi Zsuzsival, a Corner

Trade Kft., az IMV Irodaszer Kft., a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Desszert Sziget, a Cserepes Pálinkatanya.

Bővülő megrendelések

Szorongató a szakemberhiány az építőiparban

A kereskedelmi- szolgáltató kategóriában a díjat a Kine Bau Építőipari és Szolgáltató Kft. kapta, a cég ügyvezetője, Nemes Zoltán bővülő megrendelésekről és szorító szakemberhiányról beszélt kérdéseinkre válaszolva.

Nemes Zoltán, a Kine Bau Kft. ügyvezető igazgatója Fotó: DKIK

A Kine Bau Építőipari és Szolgáltató Kft. 1997-ben alakult, azonban megalakulását megelőzte egy öt éven át az építőipari szegmensben tevékenykedő betéti társaság működése, amely a tulajdonos nagyvenyimi családi házában kezdte meg működését. A bt. tevékenysége építőanyag (főként a tetőszerkezettel összefüggő) kereskedelem és építőipari költségszakértés volt. Független költségszakértőként foglalkoztatták őket magánemberek, cégek, bankok, költségvetési intézmények, bíróságok.

A kft. működését már Dunaújvárosban, egy irodaházban bérelt irodában, 4 fizikai állományú kollégával kezdte meg. Ekkor már kizárólag az építőipari kivitelezésre koncentráltak. Két év elteltével a városban egy földszinti lakást vásároltak irodának. Eszközeiket, létszámukat folyamatosan fejlesztették, 2001-ben nagy lépésre szánták el magukat, telket vásároltak a Verebély utcában. Új, több mint négyezer négyzetméteres saját tulajdonú telephely építésébe kezdtek. A kétszintes irodaház és több mint ezer négyzetméteres raktárkapacitás tevékenységükhöz megfelelő hátteret biztosít.

Megrendeléseik száma, volumene egyre gyarapodott, azonban a 2008-ban indult válság, amely súlyosan érintette az építőipart, valamint a cég tulajdonosi átalakulása nehéz éveket hozott a társaság számára. 2014-től az újra magára találó gazdaságban a Kine Bau Kft. ismét teljes kapacitással dolgozik. Egyre nagyobb megrendeléseket kapnak. Néhány példa: veszprémi Suzuki autószalon, baracsi új óvoda, dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ új aulájának és összekötő szárnyának, a nagyvenyimi könyvtár és szociális szolgáltató tömbjének kivitelezése. Évek óta dolgoznak nagy ipari vállalatoknak is (ISD Dunaferr, Alcoa, Hungrana, Linde), és természetesen a lakossági piacon is vállalnak megrendeléseket.

Nemes Zoltán örvendetesnek tartja a megrendelések bővülését, azonban már a gazdasági teljesítményüket rontja a szakemberek hiánya, növeli az egyes munkák elvégzéséhez szükséges időt. Amit meg lehet oldani az eszközpark bővítésével, gépesítésével, azt megteszik, egy ilyen kétkezi munkát igénylő területen azonban ennek megvannak a korlátai. Több mint húszéves vállalkozási tapasztalatuk, szakma iránti elkötelezettségük, minőségbiztosítási, környezetirányítási rendszereik segítették a társaságot jelenlegi eredményeik elérésében, megrendelőik elismerésének kivívásában, partnereik számának állandó növekedésében.

Igényelt szakértelem

Teljes spektrumot kínálnak szakterületükön

Az Év Vállalkozása Díjat kézműves kategóriában 2019-ben a Prodom Kft. kapta. Deimel János ügyvezető a térségben egyedülállóan komplex szakmaiságot felvonultató cégüket mutatja be.

Deimel János, a Prodom Kft. ügyvezetője Fotó: DKIK

A Prodom Munka-, Tűz- és Környezetvédelmi Kft. 1990- ben alakult, kifejezetten munka-, tűz- és környezetvédelmi feladatok ellátására. Megalakulásukkor a 26. sz. Állami Építőipari Vállalat részére látták el ezeket a feladatokat. Néhány év múlva azonban felszámolták a 26. sz. ÁÉV-t. Addigra viszont sikerült annyira megerősödnie a kft.-nek a piacon, hogy már más vállalkozások is igénybe vették szolgáltatásaikat.

Sikerült bebizonyítaniuk, hogy szükség van a munkájukra. Rendszeres megbízásokat kaptak, és ez azóta is így van, a város nagy-, középés kisvállalatainak széles körét találjuk az ügyfeleik között. Rendszeres képzéseknek és szakmai fejlődésüknek köszönhetően ma már szakértői irodaként is működnek. Csapatukban mindenki szakértőként dolgozik.

A társaság mára családi vállalkozássá vált, ott dolgozik Deimel János fia, Dávid is, így az utánpótlás is biztosított. Munkatársakban is, hiszen gondot fordítanak az új generáció kinevelésére, bár több szakértőjük nyugdíj mellett végzi munkáját.

Az első időszakban csak a város és vonzáskörzete tartozott a tevékenységi körükbe, mára túlléptek a megye határain, országosan is végeznek szolgáltatási és szakértői munkákat.

Igazságügyi szakértőként kapnak megbízásokat a rendőrségtől, az ügyészségtől és a bíróságoktól. Például részt vettek a vörösiszap-katasztrófa környezetvédelmi szakértői feltárásában. Ahogy a Hankook Tire gumiabroncsgyár előkészítő munkáiban is, valamint mindhárom ütem építkezésén segítették a beruházást.

Jelenleg a mindennapos munkákon túl intenzíven közreműködnek a város környezetvédelmet érintő projektjeiben, például új parkolók engedélyezési terveinél, ezzel segítve a belváros nagyobb számú parkolóhoz jutását.

Sokan nehezen igazodnak el a hatóságokkal kapcsolatos ügyintézés, ellenőrzés útvesztőiben, ők levesszik ezt a terhet a vállalkozók válláról, és választ adnak a felmerülő kérdésekre, megoldást találnak a problémákra. Azért vannak, hogy a vállalkozások munka-, tűz- és környezetvédelmi feladatait elvégezzék, szem előtt tartva a társaságok speciális igényeit, törekedve arra, hogy az ellenőrzések során dokumentációs és gyakorlati oldalról minden rendben legyen. Ehhez folyamatos szakmai fejlődésre, jogszabályfigyelésre van szükség, és ma már a mind több hazánkban megjelent nemzetközi vállalkozás miatt nyelvtudásra is. A társaság a térségben szakterületeiken mindezt egyedülálló komplexitásban ötvözik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában