A legutóbbi esőcskék eddig nem sokat segítettek

2018.11.23. 07:00

A legfőbb gond még mindig a szárazság

Bár már a város környéki földeken is esik az eső, egyelőre nem túl sok a csapadék, úgyhogy a mezőgazdászok továbbra is nagy gondban vannak.

Pekarek János

Örülök, hogy végre esik az eső, de inkább csak eseget... – válaszolta tegnap a csapadékhelyzetet firtató kérdésünkre Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője.

Úgy fogalmazott: ez az eső még mindig nagyon kevés! Az elmúlt napokban összesen is legfeljebb csak tíz milliméternyi esett, miközben az elmúlt négy hónapban gyakorlatilag nem esett a földeken.

Úgyhogy a már eleve késésben lévő őszi mélyszántás során most is emberfej nagyságú rögöket fordít ki az eke a földből. Ráadásul ezek a rögök olyan kemények, hogy csütörtökön is vissza kellett vezényelni az egyik gépláncot a határból, mert egy ilyen rög egyszerűen eltörte az eke első ekefejét...

Uszályok híján közúton kénytelenek elszállítani a termést a raktárakból a mezőgazdászok Fotó: Hankusz Kálmán

Arról már nem is beszélve, hogy ha nincs is géptörés, a mélyszántás akkor is a megszokottnál jóval több energiát igényel. Amíg normál körülmények között egy hektárnyi területet 20 liter gázolajjal felszánt egy gép, addig most 27-28 liter üzemanyagot használ el ugyanekkora táblán.

S még mindig hátravan háromszáz hektárnyi mélyszántás, hiába hogy majd’ két héttel elmúlt már Márton napja, az őszi mezőgazdasági munkák hagyományos befejezésének ideje...

Még jó, hogy a vetéssel már végeztek. Igaz, ehhez az is kellett, hogy sok helyen gyakorlatilag magágy nélkül, szinte csak a porba vetették el a magot. Ami a hihetetlen szárazság miatt sokáig meg sem eredt: a táblák úgy néztek ki, mintha nem is vetettek volna beléjük semmit. Még mindig vannak olyan hektárok, amelyek egy-két hónappal a vetés után is feketék, vagyis nem hajtott ki a mag, ami sokhelyütt még most is csak a gyökeresedés fázisában van, holott már bokrosodnia kellene.

A szárazság utóhatásai mellett további nagy gondot jelent a mezőgazdasági szakembereknek, hogy a tartós és példátlanul hosszú őszi meleg és napsütés rendkívül kedvezett a kártevőknek. Bár a repce még szerencsés időben került földbe és jól fejlődik, már megjelentek rajta a levéltetvek. Az árpán pedig a gombafertőzés jelei mutatkoznak. Tehát még az is elképzelhető, hogy a következő napokban egy kártevők elleni védekezést kell beiktatniuk a gazdáknak, ami ismét csak növeli a költségeket. Arra már gondolni sem mernek, hogy nem lesz hó, s kifagynak a vetések...

Még mindig nincs uszály a Dunán

Bár a Dunában még mindig nincs sok víz, vagyis a vízi szállítás gyakorlatilag megszűnt – azért mégis megindult az őszi termények szállítása a magtárakból.

A Pentele Zrt. központi telephelyén is egymás után fordulnak meg a kamionok, amelyek viszik a kukoricát Szabadegyházára, Dunaföldvárra, a feldolgozó üzemekbe, sőt: ­Olaszországba is. Emellett még ­mindig tart a sok viszontagság után végül kivételesen jó hozamot produkáló kukoricatermés (10,33 tonna hektáronként!) utoljának szárítása is. De jövőre aligha lesznek rekordok...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!