Gazdasági helyzet

2017.11.22. 12:00

Lentner: Siker van a Kárpát-medencében

A Dunaújvárosi Egyetem hétfői konferenciáján előadást tartott prof. dr. Lentner Csaba egyetemi tanár, a GTTSZ elnökhelyettese, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezetője Az újjászervezett magyar állam közpénzügyi rendszere címmel.

Balla Tibor

a

Mit lehet újítani a közpénzügyekben?

- Magyarországon kettőezer-tíz óta egy nem hagyományos elvekre és értékrendre alapuló gazdaságpolitika működik. Szakított az elmúlt negyven év gazdaságpolitikájával, ugyanis Magyarország a hetvenes évektől a helytelen költségvetési gazdálkodás következtében adósságspirálba került, a rossz költségvetési politika okán folyamatosan veszteséget termelt, és ez a költségvetési veszteség halmozta az államadósságot. A rendszerváltozás idejére már húszmilliárd dolláros államadósság gyűlt össze, ez kettőezer-tízre száznegyven milliárdra, a hétszeresére emelkedett úgy, hogy időközben a nemzeti vagyon javát az előző kormányok értékesítették, privatizálták. Kettőezer-tíz óta olyan gazdaságpolitika van, amely a közteherviselésre jobban épít, tehát a nemzetközi vállalatok és kereskedelmi bankok is adófizetőkké váltak. Egyidejűleg a magyar költségvetési fiskális politika a belföldi rezidensek felé adókedvezményeket és más állami szubvenciókat léptetett hatályba.

Például milyeneket?

- Harminchat százalékról tizenöt százalékra lecsökkent a személyi jövedelemadó mértéke, a tipikusan magyar vállalkozások, az ötszázmillió nettó árbevételig működő kis és középvállalkozások pedig tizenkilenc százalék helyett csak tízszázalékos társasági nyereségadót fizettek kettőezer-tíztől, kettőezer-tizenhéttől pedig minden vállalat egységesen kilencszázalékos adót fizet. Az állam aktív piacszervezőként lépett be, így segíti vállalkozások működését. Tehát az alap a közteherviselés, amelyet Magyarországon erős törvényi szabályozottság is biztosít. Gondolok itt az alaptörvény közpénzek fejezetére és más sarkalatos törvényekre.

Prof. dr. Lentner Csaba egyetemei tanár Fotó: Ady Géza

A banki szektor hogy vesz ebben részt?

- Kettőezer-tizenháromban a Magyar Nemzeti Bank élén vezetőváltás következett be, egy új menedzsmenttel új szemlélet honosult meg. Ez a nemzeti banki politika nemcsak az infláció kezelésével foglalkozik, hanem egyidejűleg növekedési hitelprogramot indított. Háromezerötszáz milliárd forintnyi beruházási hiteltömeget, hitelcsomagot léptetett hatályba, több tízezer hazai vállalkozás jutott a növekedési hitelprogramon keresztül beruházási hitelekhez, egyidejűleg a fejlőés lehetőségéhez. A nemzeti bank a pénzügyi stabilitás érdekében is új eszközöket léptetett hatályba. Ennek következtében hét év alatt Magyarország bruttó államadóssága GDP arányosan tíz százalékkal csökkent. Mindemellett az államadósságon belül a deviza részarány ötven százalékkal esett vissza, tehát megfeleződött. Magyarországon az alapkamat hét százalékról lecsökkent nullaegészkilenctized százalékra. Kettőezer-tizenhétben hatszázmilliárd forint kamatot takarít meg az állam az alacsonyabb alapkamat következtében. Kettőezer-tizenháromtól a kamatmegtakarítás ezerhétszázmilliárd forintot tesz ki. A makrogazdasági síkba és társadalmi kontextusba helyezett jegybankpolitika jól kiegészíti, támogatja a kormány fiskális politikai intézkedéseit. A gazdasági növekedés, amire annyira büszkék vagyunk, annak ötven százalékát rendre visszatérően a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja és más közgazdasági szabályozó eszközei biztosítják. A magyar gazdaságpolitika arról ismertszik meg, hogy egyidejűleg van gazdasági növekedés és egyidejűleg van pénzügyi egyensúly, mind makrogazdasági, mind ágazati, mind pedig háztartási szinteken. Azok az országok, amelyek nem ezt a gazdaságpolitikát alkalmazták, ők IMF és világbanki hatásra megszorító csomagokkal operálnak, és válságba kerültek, folyamatosan válságban vannak. Magyarországon sikeres a fiskális fordulat, sikeres a monetáris politikai rendszerváltás. Így együttvéve a magyar gazdaságpolitika hozta azt, hogy most már ötödik éve folyamatos reélbéremelkedés van Magyarországon. Összességében mondhatom: siker van a Kárpát-medencében. A magyar gazdaságpolitika kijött a válságból. Ezt a görögök, az olaszok, a mediterrán térség, a spanyolok, portugálok nem mondhatják el magukról. Ezt az eredményt, amit elértünk – hogy három százalék alatt van a költségvetési deficit, úgy értük el, hogy időközben a magyar állam ötszázmilliárd forint értékben vásárolt vissza korábban privatizált nemzeti vagyont.

Ez hosszú távon tartható?

- Én azt gondolom, igen, tartható, ha a magyar gazdaságpolitikának ez a metodikája érvényesül még négy, vagy nyolc évig. Magyarországon az euró bevezetése, az ország fölzárkózása az Európai Unió fejlett magjához látóközelbe fog kerülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában