hagyomány

2018.07.19. 15:00

Falusi lakodalmi násznép lett a nagykarácsonyi delegációból

Három jellegzetes magyar vidék, a palóc, a székely és a Mezőföld lakói találkoztak a Nógrád megyei Varsány településen a közelmúltban.

BALOGH TAMÁS

A tájegységük népviseletébe öltözöttek egy fontos és jellegzetes hagyományukat, a lakodalmas szokásaikat mutatták be az érdeklődőknek. A nagykarácsonyiak meghívott vendégként érkeztek és barátként tértek haza a településükre.

Hosszú és alapos előkészületek nyomán két civil szervezet létrehozásával erősödött tovább Nagykarácsony közössége. A Nagykarácsonyi Hagyományőrző Egyesület már hivatalosan is megkezdte a működését július elején. A Nagykarácsonyi Világjárók Egyesülete pedig egyelőre még bejegyzésre vár.

Nemcsak elmentek a rendezvényre, amelyen palóc lakodalmast mutattak be, hanem a nagykarácsonyiak valamennyien mezőföldi viseletben vettek részt, amit a vendéglátók is örömmel fogadtak. Fotók: Balogh Tamás

 

Egyik szervezet sem várt a pecsétes papírok megszületésére, hiszen a hasonló érdeklődési körűek, már az előző években is együtt tevékenykedtek, de az idei formában, a benne rejlő lehetőségek miatt már egyesületi formában teszik a közösen és örömmel vállalt dolgukat. A Hagyományőrző Egyesület vezetői mesélték el az új élményeiket.

Papp László elnöktől ezt hallottuk:

– Az erdélyi homoródkarácsonyfalviakkal már régóta jó kapcsolatban vagyunk, ezért az elmúlt télen megnéztük az általuk a Polgárok Házában előadott székely lakodalmast Budapesten. Akkor született az ötlet, hogy tartsunk velük a közelmúltban Varsányban megrendezett Székely – Palóc Lakodalmas a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” című mintaprojektjén úgy, mint az ő „pereputtyuk”. Azok a rokonok, jó barátok, akik az adott településen végigkísérik a boldog párt. A két település egyfajta „lakodalmas-hibridet” mutatott be, hiszen mindkettőjük szokásaival megismerkedhettek az érdeklődők. Nagy örömünkre szolgál, hogy a varsányiakkal is sikerült barátságot kötnünk és a jövőben a hasonló rendezvények kapcsán szeretnénk velük együttműködni. Az alkalmat kihasználva meghívtuk őket, hogy látogassanak meg bennünket, ismerjék meg a településünket – mondta Papp László. Majd hozzátette: – Mi nem egy másik hasonló rendezvényt szeretnénk létrehozni, hanem a magunk eszközeivel abban munkálkodunk, hogy a magyarság közötti összetartó erő, és a nemzeti érzés szerte a világon növekedjen. A célunk, hogy a magyarok mindenütt szeretettel közeledjenek egymáshoz. Ennek eléréséhez mindenütt apró lépéseket kell megtenni. Ezt az utat járjuk mi is.

A Nagykarácsonyi Hagyományőrző Egyesület alappillérei. Balról jobbra: Papp László, Pappné Király Mária Valéria, Szekeresné Orova Erzsébet, Szekeres Béla, Varga Mihályné, Varga Mihály

Szekeres-Orova Erzsébettől, az egyesület külhoni kapcsolatokért felelős munkatársától a következőket tudtuk meg:

– Az egyik testvértelepülésünk Homoródkarácsonyfalva, Erdélyben található. A kapcsolatunk szinte napi jellegű és nem alkalmakhoz köthető. Tőlük tudtuk meg, hogy egy palóc lakodalmasra készülnek az ő másik magyarországi testvértelepülésükön, Varsányban. Egyúttal meghívtak bennünket, hogy tartsunk velük. Ezt mi nagy örömmel elfogadtuk. Az jutott az eszembe, hogy egy ilyen nagyszabású eseményre nem „csak úgy” elmegyünk, hanem mi is felkészültünk rá. Ezért valamennyien mezőföldi viseletben vettünk részt az eseményen, amit a vendéglátók is örömmel fogadtak. A látogatásra a már jól összeszokott csapatunkkal, a két most alakuló egyesületünk tagjaival, tizenhét fővel indultunk útra, akikkel már régóta, rendszeresen járjuk a világot. Az év folyamán további közös rendezvényekkel szeretnénk tovább erősíteni a kapcsolatot a régebbi és az új barátainkkal együtt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában