Hercegfalva

2024.05.24. 12:00

Ismerjük meg Fejér településeit! – Mezőfalva

Duol.hu

A régi istenháza alapjaira a ciszterek építettek barokk templomot Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

Hercegfalvaként is ismerhetik a Dunaújvároshoz közeli, mezőföldi nagyközséget, Mezőfalvát. A keresztségben ugyanis csupán 1951-ben kapta meg ma is használt nevét a település, melyet – a többi megyei faluhoz, városhoz hasonlóan – szintén nem kíméltek a történelem viharos évei, korszakai - írja társoldalunk a feol.hu.

A nagyközség a Mezőföld keleti részén található, ezáltal, mondhatni, a mezőgazdasági tevékenységet végzők kánaánja: legelőkben gazdag, termőföldje kiváló, de vízfolyások is segítik a földművelésre alkalmas területet. Mezőfalva története korán kezdett íródni. Noha a régészeti emlékeket tekintve csak szórványos adatok állnak rendelkezésünkre, a területhez tartozó Bárányhegyről már a korai vaskorból számontartanak a kutatók egy arany karperecet mint legkorábbi ismert leletet. A népvándorlás korából két avar temetőt azonosítottak a nagyközség határában. A magyarság 896-os letelepedését követően Géza fejedelem besenyőket telepített le ezen a vidéken, akik egészen a 14. századig bizonyos önállóságot élveztek.

Tovább a feol.hu cikkére

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában