Főzőverseny

2024.05.25. 11:30

Bográcsban rotyognak majd a finomságok a Kisapostagi Falunapon

Főzőversenyt hirdet Kisapostag Község Önkormányzata a falunapi programok részeként. Június 1-jén a hagyományok szerint bográcsos ételekkel lehet nevezni, melyet a Szabadtűzi Lovagrend tagjai és a helyi szakemberekből álló zsűri értékel majd.

Duol.hu

A fotón Kisaposag testvértelepülésének polgármestere, Szilágyi István a legutóbbi kulináris megmérettetésen.

2024. június 1-én a falunapi programok részeként a Halászkert kocsma ad otthont a Hagyományos Falunapi Főzőversenynek, melynek célja, hogy a népi hagyományokat megőrizze, ápolja. A cél egy évente megismétlődő hagyomány teremtése e verseny megrendezésével, amely jó alkalom a kistérség gasztronómiai életének élénkítésére is. 

Minden nemzetnek csodálatos hagyományai vannak minden területen, így Kárpát-medencén belül, a magyaroknak is. Ezen hagyományokat őrizni kell, meg kell becsülni, nem szabad a feledés homályába elbújtatni, éltetni kell. Alázattal és tisztelettel kell a múlt emlékeit védeni, mert sok olyan dolog jött létre, amikre büszkék lehetünk. Ezek közé tartozik a főzés kultúránk is. Az ország különböző tájain másként főzik vagy hívják egyes ételfajtáinkat, de az eredménye ugyan az, az üres gyomor megtöltése.

E szempontok mellett a verseny szervezői úgy gondolják, hogy a cél eléréséhez közelebb vinne egy olyan, a felszabadult szórakozást, a nemes versengést, a magyar gasztronómiai kultúra mellet a konyha hagyományait ápoló „küzdelem” amelyben a főzni szerető emberek a szabadban, egymás és saját örömükre csodálatosabbnál csodálatosabb ételeket alkotnak.

Ennek érdekében a szervezők, meghirdetik a „Kisapostagi Bográcsos Ételek Főzőversenyét” 

A szervezők örömmel várnak minden főzni szerető és tudó baráti társaságot, családi közösséget, munkahelyi közösséget a népi gasztronómia után érdeklődő, szabad tűzön sütni-főzni szerető versenyzőt. A versenyben induló csapatok összetétele, létszáma nincs meghatározva. A nevezéshez egy fő, vezető megjelölése szükséges, mellette pedig a csapat tagjainak száma nem korlátozott.

A csapatok a saját maguk által választott alapanyagból készíthetnek ételeket. Törekedni kell arra, hogy a bográcsos ételek jellemző ízvilág és az azt megvalósító főzési-sütési lehetőségek kerüljenek alkalmazásra. Az ételből minimum tíz adagot kell készíteni. A zsűrinek egy adagot kell megfelelő tálalási formában kell bemutatni, bírálatra. Árusítás nem engedélyezett! 

Ápoljuk együtt gasztronómiánkat, Tegyünk félre minden rosszat, és közösen vigadjunk, ünnepeljünk, mert az is belefér a barátság ápolásába.

A csapatoknak kell biztosítani saját főző – sütő használatát, az ételek elkészítéséhez, tálalásához, szükséges eszközöket, fűszereket, köreteket. A csapatok által felhasznált nyersanyag eredetét számlával, vagy saját előállítás esetén nyilatkozattal igazolni kell. Asztalt és padot igény esetén, korlátozott számban az önkormányzat tud biztosítani.

A versenyben szabad tűzön, bogrács felhasználásával készül főtt vagy sült ételféleségeket lehet elkészíteni.

Jelentkezési határidő: 2024. 06. 01. 09 óra. Jelentkezési cím: Kisapostag Község Önkormányzata, 2428 Kisapostag, Petőfi u. 63. 

A verseny szervezői az ételek elkészítésére 8 és 12 óra között adnak lehetőséget, a zsűrizés 12 és 14 óra között lesz, majd 15 órakor eredményt hirdetnek.

A versenyzők teljesítményét a Szabadtűzi Lovagrend tagjaiból és a helyi szakemberekből álló zsűri értékeli a főzőversenyekre vonatkozó, a Szabadtűzi Lovagrend által alkalmazott szabályok szerint. 

A zsűri az értékelés folyamán figyelembe veszi a főzőhelyi és egyéni higiéniát, a korhűséget alapanyagban és technológiában, a hagyományőrzést ruházatban és tálalóeszközökben, az ételek kinézetét, tálalása, ízét, illatát, zamatát. A hagyományok őrzése mellett újszerű megjelenítés, a régi receptek megjelenítése, újrafeldolgozása, színben, ízben, anyagban harmonikus összetétel, az étel jellegének megfelelő technológia alkalmazása és betartása, szakszerű, tiszta, szép adagolás és tálalás. Ez a zsűri szempontrendszere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában