Óvatosan a kertrendezéssel, avarégetéssel

2023.10.10. 15:00

Veszélyben a sünök

Az őszi kerti munkák során a gondos gazdák közül sokan felszámolják az év során felhalmozott levélkupacokat, a halomba rakott rőzsét, gallyakat, növényi maradványokat. Az éjszakai életmódot folytató keleti sünök számára azonban ezen óvóhelyek jelentik a biztonságos, védett területet, amelyet búvóhelyként használnak.

Szabó Szabolcs

Fotó: Fotó: Fotó: shutterstock.com

A nőstények pedig gyakorta itt hozzák világra utódaikat is. Az avarégetés szezonja pedig egybeesik azon időszakkal, amikor a hazánkban védett sünök telelőhelyet keresnek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy korábbi felhívásában összegyűjtötte mit tehetünk a süncsaládok megóvása érdekében. A szakemberek egyik tanácsa, hogy a kerti munkák megkezdése előtt egy hosszabb bottal vagy szerszámnyéllel óvatosan forgassuk át avarkupacokat, a rőzsehalmokat. Ajánlott rétegenként, fentről lefelé haladni. Fontos, hogy átnézés előtt semmiképp ne terítsük szét a halmokat vasvillával, vagy gereblyével, egyéb éles szerszámmal. Továbbá nem szabad felgyújtani a halmokat (!), hiszen a kis emlősök nem tudnak elmenekülni, mert a védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, így könnyen megéghetnek. Ha rakások alatt sünre lelünk, akkor ne bolygassuk tovább menedéküket, inkább pakoljuk vissza az ágakat, gallyakat. A sünök novembertől kora tavaszig alszanak téli álmot, szeptember és októberben az állatok úgynevezett hízókúrát tartanak, hogy megfelelő tartalékokat képezzenek a táplálékban szegény hideg hónapokra. A kertben kialakíthatunk a sünöknek búvóhelyet is, ezzel segítve biztonságos áttelelésüket. Ha sérült, legyengült állatra bukkanunk, ne kísérletezzünk egyéni akcióval, gondozással, inkább érdemes felkeresni a sünmentéssel egy foglalkozó szervezetet, esetleg állatorvoshoz vinni a kis emlőst. Ezzel kapcsolatban bővebb információ a Sünbarát Alapítvány honlapján, a sunbarat.hu-n érhető el.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában