Egészségrombolás

2023.01.20. 14:00

Nem fiatalít, ha cigi és energiaital a reggelink

Minden nap látni középiskolásokat reggelente, amint az iskolába belépés előtt dohányoznak és energiaitalt fogyasztanak. A jelenség nem mai, mondhatni már régóta így van: a fiatalok körében menőnek számít a cigaretta és a fémdobozos italok. Az orvosok azonban kérik őket, hogy hagyjanak fel a káros szenvedélyeikkel.

Brunner Mónika

Fotó:shutterstock

Fotó: vladee

Mindenki volt valaha gondtalan fiatal, netán olyan ifjú, aki azt gondolta, ő aztán jobban tudja, mint az idősek, hogy mitől jó az élet, mitől döglik a légy. Épp ezért nem meglepő, hogy sok mai tinédzser reggelente energia italozik, és bár még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét, rendszeresen dohányzik is. 

Smoke,And,Beer,.,The,Hands,Of,People,Who,Maintain
Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock/Stefano Carnevali)

Pedig jó lenne, ha észben tartanák, hiába az életérzés, a világot megmenteni szándékozó törekvések: ha rágyújtanak, akkor a saját szervezetük sem kerülheti el a cigarettázás okozta káros hatásokat. 

– A fiatalon elkezdett dohányzásnak a tüdőrákkal van párhuzama. Károsodik a tüdő és a máj, elképzelhetők szív- és érrendszeri megbetegedések, harminc-negyven éves korban bekövetkező szívinfarktus, magas vérnyomás, de korai agyvérzés is – mondta lapunknak dr. Bincsó Éva házi gyermekorvos. Hozzátette, hogy a kiskorúaknak érdemes lenne megnézniük, hogyan néz ki egy dohányos tüdeje: tiszta fekete. Koffeintartalmuk miatt az energiaitalok fogyasztását sem javasolja a számukra, ugyanis szintén megviselheti a szívet. Ezek az üdítőitalok nem tartoznak a normális étrendhez. 

– Ha a dohányzás és az energiaital fogyasztás után a fiatalok reggel még isznak egy-két kávét, akkor magas lesz a vérnyomásuk, rosszul lesznek, és körülbelül azt a hatást érik el, mintha partidrogot vettek volna magukhoz – mondta.

Természetesen vannak koffeinmentes energiaitalok is, amik kedveltek a sulisok köreiben.

Dr. Bincsó Éva szerint lehetséges, hogy egy idő után a fiatalság energiaital-fogyasztását is lassan úgy szükséges majd kezelni, mint a cigarettázást, azaz legyen csak a tizennyolc éven felüliek számára elérhető, a kisebbeknek pedig megtiltják. 

Energiaitalok sorakoznak egy üzlet polcain (Fotó: Makovics Kornél)

Dr. Sásdi Zsuzsanna hőgyészi felnőtt háziorvos elmondta, hogy még a felnőtt korosztályra is romboló hatással van a cigaretta és energiaital-fogyasztás, nemcsak reggelire, de az egész nap során. Ezek az üdítők akár cukorbetegséget is okozhatnak, a cigarettázás pedig káros a szív- és érrendszerre, magas vérnyomást, szívritmuszavart, szívinfarktust idézhet elő. 

– Természetesen a betegségmegelőzés ugyanúgy dolgunk, ezért felmérjük minden betegnél, milyen káros szenvedélyük van. Ezek után elbeszélgetünk velük, és próbáljuk őket rábírni az egészséges életmódra – tette hozzá dr. Sásdi Zsuzsanna. 

Az orvosok általános véleménye, hogy a szülőknek példát kell mutatniuk a gyermekeiknek, hiszen egy dohányzó házaspár nehezen tudja csemetéjének elmagyarázni, hogy miért is kellene leszoknia a cigarettáról. A társadalomnak is van felelőssége abban, hogy mi számít divatosnak, ezért érdemes egyre több felvilágosítást tartani a káros szokások következményeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában