Nagykarácsony

2022.06.13. 11:30

„Tiszta hittel, erős kézzel”, így kormányozta hazánkat

Móser Zoltán Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Szent László-freskók a Kárpát-medencéből című időszakos kiállítása nyílt meg Nagykarácsonyban a községházán az elmúlt pénteken.

Balogh Tamás

Papp László, a Nagykarácsonyi Hagyományőrző Egyesület elnöke Fotók: Balogh Tamás

 Papp Lászlónak, a Nagykarácsonyi Hagyományőrző Egyesület elnökének ötlete nyomán a most megnyílt kiállítás látogatói egy történelmi korszakra, illetve annak keménykezű kialakítójára, Szent Lászlóra emlékezhetnek az ott látható alkotások segítségével. 
Papp László így mutatta be az esemény fontosságát: 
– A kiállítás anyaga hosszú utat tett meg a mi falunkig. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az itteni emberek is felkereshetik a saját településünkön. Ez a különleges gyűjteményt a Szent László-év alkalmából válogatták össze, de az általa bemutatott értékek örök életre szólóak, felbecsülhetetlen emlékeket őriznek meg a jelenkori és a jövőbeli nemzedékeknek. 
Ez a csodálatos válogatás tizenkét tablóból áll és egy-egy a hazánk távoli pontjain található freskórészletet tárnak elénk. Az alkotó a Kárpát-medence különböző tájain lévő templomokban fényképezte le azokat. Valamennyi a lovagkirály hőstettét örökíti meg. A középkori freskómaradványok mondanivalója nagyon hasonló: a világosság és a sötétség, a jó és a rossz küzdelmét ábrázolják. 
A megnyitó ünnepségre sok kisdiákot is invitáltunk, és elmondtam nekik, hogy bár a mai világban nem igazán számít divatosnak, de mindenképpen hasznos, ha példaképeket keresnek és választanak maguknak. Szent László a korszakát megelőző gondolkodásmódja és cselekedetei a mai korban is megállják a helyüket, ezért követendőnek találjuk őt. 

A diákok érdeklődve hallgatták a kiállításon az előadást

A kiállítást megnyitó Kiss Gábor Ivánnal beszélgettünk, aki a Szent László Társulat tagja. 
– Mindenben megelőzte a korát. Országépítő volt, tehát Szent István művének a befejezője. Ugyanakkor egy olyan nagyszerű ember, aki az ellenséggel szemben az első csatasorban küzdött, de a győzelme után meg tudott bocsátani nekik. 
– Úgy gondolta, hogy ő, mint király, eredendően bűnös ember, hiszen olyan dolgokat is meg kell tennie, amik elvileg összeegyeztethetetlenek a hitével, de mégis meg kell tennie az ország érdekében. A kiválóságát jellemzi, hogy felismerte az országalapító történelmi nagyságát és ő avattatta szentté. 
– Ez egy kis szelete a vele kapcsolatos történelemnek. Egy olyan tanulságos történet, amely művészetileg is megkapó. Nem rossz értelemben mondom, hogy egy kicsit falusias színvonalúak. A bemutatott eredeti freskók kis templomokban találhatók, amik nem nagy mesterek művei. Olyan képeskönyveknek képzelhetjük ezeket, amikből a helyiek megtanulhatták a történelem egy kis szeletét. Megkedvelhették ezt az uralkodót, illetve mindazokat, amik az akkori templomok falára lettek festve. Ez szolgált a könyvek helyett az írástudatlanság korában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában