Volt egyszer…

2022.02.10. 14:00

Ahol anno nagyon sokan láttuk meg a napvilágot – szülőotthon

A korábban, a Hírlap hasábjain elkezdett Volt egyszer… sorozatunk mellett, vagy ha úgy tetszik, annak folytatásaként megpróbáltuk összeszedni azokat a városi épületeket, amelyek még állnak a városban, de vagy elveszítették funkciójukat és elhagyatottak, vagy eredeti rendeltetésüktől eltérő funkcióban működnek tovább. Van belőlük sajnos bőven, egy részben nem is tudjuk összefoglalni a sorsukat.

Brousil Csaba

Százszemélyes anyaotthonnak és bölcsődének épült Jálics János és Staffer Károly tervei alapján 1955-ben Fotó: DH-archív

Fotó: Picasa

Nézzük először csak felsorolás szintjén, melyek ezek az épületek. Ilyen a régi Bánki Donát iskola, a Barátság iskola, a József Attila iskola, a kisegítő iskola, a szülőotthon, a 10 emeletes munkásszálló, a 8 emeletes nővérszálló, a Sirály étterem, az Óragyár épülete, áruházaink (Skála, Kék Duna), a Kodály Zoltán utcai bölcsőde, az Erkel kerti óvoda, a Liszt Ferenc kerti bölcsőde, a Kőműves utca volt üzletei, a Vasmű út volt üzletei, az irodaház, a vívócsarnok (hűlt helye), a Hangulat bár és a mellette lévő ABC-áruház, a Béke étterem és a Vasmű Klub. Több felvonáson túl vagyunk már, a mostani múltidéző főszereplője az egykori szülőotthon. 

 

A Technikum negyedben 1957 szeptemberére készült el az a háromemeletes épület, amelyet eredetileg anya- és csecsemőotthonnak terveztek, de végül kórházként és bölcsődeként kezdte meg működését. Október első napjaiban volt a műszaki átadás. A hónap közepére tervezték, hogy a teljesen berendezett és felszerelt épületben elkezdik a gyógyító munkát. A hatmillió forintos költséggel emelt építménybe a gyermek-, szülészeti és nőgyógyászati osztály költözött. 

Százszemélyes anyaotthonnak és bölcsődének épült Jálics János és Staffer Károly tervei alapján 1955-ben Fotó: DH-archív

1958-ban azt írta a Sztálinvárosi Hírlap, hogy „az egész intézmény a tisztaságot, a szakszerűséget és a gyermek iránti szeretetet tükrözi vissza”. Szintén ez az orgánum írta meg, hogy 1959-ben a szülőotthonban 1529 gyermek született. 

1964-ben arról írt immár a Dunaújvárosi Hírlap, hogy 1966-ra a szülőotthon első emeletén a gyermekosztály helyett koraszülött-osztályt rendeznek be, amely megyei szintű ellátási központ lesz, tehát nemcsak a városi koraszülött csecsemőket gondozzák itt, hanem az egész megyéből ide utalják a koraszülött csecsemőket. 

1982-ben látott napvilágot az a hír, miszerint a szülőotthont átalakítják. Ugyanis a szülészet a városi kórház új szárnyába költözött át, így a régi szülőotthonnak új funkciót szántak. Akkor két évvel későbbre, 1984-re ígérték az átalakítás befejezését. Akkor elmeosztályt, alkoholelvonót és detoxikáló állomást terveztek ide. Magas ágyszámmal, magas beosztotti létszámmal, amely akkoriban, mint a Hírlap írta, „régi igényt fog kielégíteni”. A tervhez képest az átalakítás és az átadás csúszott: 1985 júliusában kezdődhetett meg a gyógyító munka az épületben. Harminc ágyon belgyógyászati ellátásra szoruló krónikus betegeket tudott fogadni az intézmény, a maradék 140 ágyon pedig a nyílt pszichiátriai osztály betegeit gondozták, s itt rendezkedtek be az alkoholbetegek kezelésére is. Hiába ígértek korábban infrastruktúrát és személyzetet, ezek hiánya miatt csak lépcsőzetesen indulhatott el az új funkciós gyógyítás az épületben. 

Szülőszoba a kórház új épületszárnyában Fotó: DH-archív

Később az épületből az egészségügy kivonult, már nem újszülötteket segítettek a világra, vagy gondoztak pszichiátriai kezelésre szorulókat: az oktatás vette át a főszerepet, az épületből kollégium lett. Ez sem tartott örökké: a Dunaújvárosi Egyetem nem kívánt az épületben tovább kollégiumot működtetni, így annak kezelése visszaszállt az önkormányzatra. Szerencsére az épület ma is áll, sokan jó szívvel emlékeznek rá, pedig a városlakók többsége nem is emlékezhet rá, amikor e falak között járt, hiszen egynapos korára, úgy véljük, kevesen emlékezhetnek. Nem úgy a falak, amelyek között életek tízezrei indultak útjukra... 

 

Az önkormányzat eladja az épületet? - Mint azt a cikkben is megírtuk, az egyetem nem kívánt tovább kollégiumot üzemeltetni a Semmelweis utcai épületben, így az visszaszállt a tulajdonos önkormányzatra. 2020 szeptemberében a közgyűlésen arról volt szó, hogy az önkormányzat megpróbál megfelelő üzemeltetőt keresni az épület hasznosítására. 2021 végén a közmeghallgatáson lakossági kérdésre, amely a városi vagyon­elemek sorsa felől érdeklődött, az a válasz érkezett, hogy az épületre hasznosítási pályázatot írtak ki. Erre érkezett 480 millió forintos ajánlat is. Legutóbb a januári közgyűlésen került elő az épület sorsának kérdése. Szepesi Attila fideszes képviselő érdeklődött ekkor, hogy az önkormányzat eladta-e már az épületet, megköttetett-e az üzlet? Pintér Tamás jelenlegi polgármester rövid válaszában annyit mondott, hogy ez idáig nem. Nagy kérdés, ha eladják, mi lesz a további sorsa, funkciója... 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában