dunaújváros

2021.12.02. 07:00

A harmadik oltás felvétele mindenkinek ajánlott

A harmadik oltását is megkapta már Rovó Istvánné, a vakcina felvételéhez segítettük őt elkísérni.

Molnár Emese

A koronavírusos megbetegedés, annak súlyos tüneteinek enyhítésére a leghatékonyabb védekezés a védőoltás – ezt hangsúlyozzák a szakemberek. A legveszélyeztetettebb korosztálynak az idősek számítanak, így ők az év elején az elsők között jelentkezhettek az oltásra. Köztük volt Rovó Istvánné, aki idén töltötte be a 92. életévét. Február 4-én kezdték meg országosan az idősek oltását, Rovó néni pedig még abban a hónapban meg is kapta az első oltását a kórházban.

A 92 esztendős Rovó Istvánné kedden kapta meg a harmadik oltását a kórházban

Aztán augusztustól a harmadik oltás felvételére is lehetőség nyílt, amely mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását, hiszen ez a megerősítő adag ismét 80–90 százalékra képes emelni a védettséget. A harmadik oltás felvétele az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott. Ezt tartotta szem előtt Rovó néni is, aki szerint fontos, hogy a járványügyi helyzetben meglegyen a szükséges immunitás.

Az előző héten hirdették meg az oltási akcióhetet, ami annyit jelent, hogy előzetes időpontfoglalás nélkül, bármikor kérhetik a védőoltást. A koronavírus központi tájékoztató oldalán azt írják a december 1-i bejegyzésben, hogy az oltási akcióban eddig összesen 886 ezren vettek fel oltást, közülük 725 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel és 108 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. A sikerre való tekintettel a kormány meghosszabbította erre a hétre is az akciót, így december 5-ig akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, az elkerülheti a várakozást.

A dunaújvárosi szépkorú élt is a lehetőséggel, és kedden délelőtt felkereste a Szent Pantaleon Kórház egyik oltópontját. Harmadjára is a Pfizer vakcináját kapta meg. Már az első két oltása után sem volt semmilyen panasza, most is hamar végeztünk, körülbelül negyedórás művelet volt az egész, még úgy is, hogy a szükséges nyilatkozatot a helyszínen töltöttük ki.

Dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója is üdvözölte a szépkorú hölgyet. Váltottak néhány gondolatot, Rovó Istvánné pedig büszkén ecsetelte, hogy korához képest jó egészségnek örvend. A főigazgató elmondta, az oltási akcióhetek során is rendben zajlik minden, öt, illetve kilenc oltópontot működtetnek intézményükben.

A meghosszabbított oltási akcióhét lehetőségével élt az idén 92 esztendős Rovó Istvánné is, és kedden délelőtt felkereste a Szent Pantaleon Kórház egyik oltópontját. A dunaújvárosi szépkorú még februárban kapta meg az első védőoltását. Szerinte fontos, hogy ebben a járványügyi helyzetben meglegyen a szükséges immunitás, ezért kérte a harmadik oltást is. Képünkön dr. Mészáros Lajossal, a kórház főigazgatójával látható.
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik