Dunaújváros

2021.10.28. 09:00

A horgászegyesület túl van az utolsó telepítésen

Idén a horgásztanya felújítása, megmentése volt az elsődleges, erre kellett költeni a legtöbbet

Agárdy csaba

Legutóbb tíz mázsa pontyot telepítettek a felső öbölbe Fotó: LI

Fotó: LI

A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület egész évben folyamatosan telepítette a halakat a Duna kikötői és a felső öblébe (az utóbbi a szabadstrand). Az idei utolsó telepítés kedden volt.

Tíz mázsa piaci ponty került kedden a felső öbölbe, a szabadstrandba

Somfai Rezsőt, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnökét kértük meg arra, hogy értékelje az idei telepítési folyamatot.

– A halgazdálkodási joggal felruházott egyesületek, mint a miénk is, kötelesek ötéves halgazdálkodási tervet készíteni, amelyet a Magyar Országos Horgász Szövetségen kívül a Fejér Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelési Osztálya hagy jóvá. A legutóbb 2020-ban készült ötéves terv szerint 2023-ban tízezer süllőivadékot leszünk kötelesek kihelyezni. A köztes években pedig évente hat mázsa piaci ponty telepítését hagyták jóvá. Ennek értelmében az idei évben október 26-án kihelyezett tíz mázsa piaci ponttyal az éves kvótát teljesítettük. Mindez egyesületünknek 5 millió 600 ezer forintba került. A halmennyiség a kikötői öböl és a felső öböl között körülbelül fele-fele arányban oszlik meg. Kivéve, ha az aktuális vízállás miatt az arányokat meg kell változtatni. Ha gazdálkodásunk engedi, külön engedély és indoklás alapján a jövőben talán módunk lesz nagyobb mennyiségű hal kihelyezésére is. Sajnos ennek némileg ellentmond a Mezőgazdasági Nemzeti

Agrárkamarának a prognózisa, miszerint a jövőre drasztikusan emelkedő gabonaárak miatt a termelői halárak várhatóan húsz százalék körül emelkednek.

Somfai Rezsőt megkérdeztük arról, hogy az a halmennyiség a piaci pontyból, amit telepítettek, elegendő-e.

– Nem állunk rosszul, de az idén a forrásaink nagy részét a horgásztanya felújítására kellett költenünk, mert ha nem cselekszünk, az enyészetté vált volna az épület, és az ötvenhárom éves horgásztanya az egész város értéke. Hetvenöt százalékos állapotban van a beruházás, ezért nagyon bízom abban, hogy jövőre már több pénzünk jut haltelepítésre.

Legutóbb tíz mázsa pontyot telepítettek a felső öbölbe
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában