mag vagy palánta?

2021.05.18. 19:00

Május közepén már az érzékenyebb növényeket is kiültethetjük

Az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket számunkra, ám az év ötödik hónapjában járva már egyre többször számíthatunk melegre.

Mauthner Ilona

Talán az egyik leggyakoribb kerti munkák egyike a fűnyírás. A gyakori esők szinte „húzzák ki a földből” a fűszálakat. Ha tehetjük, ne is szedjük össze a levágott füvet, hiszen ingyen tápanyagot jelent a földünknek, írja a teol.hu.

A kiskertünkben május közepén már az érzékenyebb növényeket, palántákat is kiültethetjük. Azt jó tudni, hogy melyik zöldséget hogyan érdemes kiültetni, illetve azt is, hogy magról szaporítsuk-e vagy palántaként neveljük. Mielőtt nekiállunk vetni, fontos, hogy olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint vágjunk bele. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük.

Amiket májusban nyugodtan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla (május közepe), bab (május elejétől július elejéig) és a salátafélék. Magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha nem szeretnénk magunk sokat bíbelődni a palántázással, akkor vásároljunk és ültessük ki még ebben a hónapban a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

Fordítsunk nagy gondot az öntözésre, amit rendszeresen el kell, hogy végezzünk, főleg a szárazabb időszakokban. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő, ezért a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk.

A kártevők esetében is az igazán jó védekezés a megelőzés lehet

A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. Az alábbi dolgokra figyeljünk, és jó eséllyel megelőzhetjük a kártevők elszaporodását: válasszunk ellenálló fajtákat, tartsuk tisztán a konyhakertet (szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása). Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre. Ültessünk segítő, védő növényeket.

Borítóképünk: A növényeket legjobb kora reggel megöntözni, főként a szárazabb időszakokban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában