kankalin

2021.05.04. 14:00

Igényli a törődést a primula

Magyar neve kankalin, ám legtöbben primula néven ismerik és említik a tavaszszal virágzó, színes, nagy igényekkel jellemezhető évelő növényt.

Héjj Vivien/FMH

Hazánkban több fajtája, például a lisztes kankalin, a cifra kankalin és a tavaszi kankalin is őshonos. Apró virágai élénk színekben pompáznak, sárga, lila, rózsaszín és fehér árnyalatú egyedekkel is találkozhatunk. Méretét tekintve átlagosan 10 és 40 centiméter közöttire nőnek, fajtól függően. Ami a gondozást illeti, a különböző fajták igényei azonosak.

Az első ránézésre pici, aranyos, sokvirágú növény kifejezetten nagy igényekkel jellemezhető. Ha nem biztosítjuk számára a megfelelő közeget, akkor nagyon könnyen elpusztulhat. Az az ideális, ha félárnyékos vagy árnyékos helyre tesszük. A közvetlen napfénytől óvni kell, mert annak hatására lehullajtja leveleit. Tehetjük ablakpárkányba – távol a fűtőtesttől –, de a kertben is jól érzi magát. Általában a szobahőmérsékletet kedveli, ám virágzáskor a 10-15 fok a legmegfelelőbb számára.

Vízigénye magas, így földjét folyamatosan nedvesen kell tartani. Alulról öntözzük, hogy leveleit ne érje víz! Tavasszal és nyáron havi rendszerességgel igényli a tápoldatozást.

Megfelelő fejlődéséhez kétévente érdemes átültetni. Házilag tőosztással szaporítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában