kutyadolog

2021.05.24. 15:30

Felelősséggel tartsunk kutyát

Kutyát tartani jó dolog. Akinek volt már négylábú barátja, tudja, hogy miről beszélek. A játék és a szórakozás mellett felelősséggel is jár a kedvencünk tartása. Megfelelő módon kell etetni és itatni, le kell vinni sétálni és féken tartani, hogy más kutyákat ne bántson és az emberekkel is jól viselkedjen. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt kerestük meg a kutyatartás szabályai -, valamint a kutyaetikett miatt.

duol.hu

20210301 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Kutyasétáltatás illusztráció.

Forrás: illusztráció

Fotó: Dodó Ferenc / Kelet-Magyarország

A NÉBIH tájékoztatása szerint az állattartó mindenkor gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről. „A jó gazda gondossá­ga mindazon állattartói magatartásokat foglalja magában, melyek egy állat jóllétéhez nélkülözhetetlenek. Különösen ezen fogalomkörbe vonható a megfelelő elhelyezés, ellátás, táplálás, valamint a mozgás lehetőségének biztosítása” – írja a NÉBIH.

Táplálás

A kedvencünk táplálásánál vegyük figyelembe, hogy megfelelő időközönként kapjon élelmet, figyelembe véve a korát és az élettani állapotát. Friss vízről, amely ivóvíz minőségű mindig gondoskodjunk. A kutyánk tálja mindig legyen tiszta.

Lakásban is lehet kutyát tartani?

A tartási hely kialakításánál figyelembe kell venni a szükségleteiket és a méretüket, korukat és nemüket is. Gondoskodni kell arról, hogy ne legyen olyan hely, ahova beszorulhatnak, vagy megsérülhetnek. Legyen ez lakás, vagy a családi ház kertje. A kémiai és mérgező anyagokat tartsuk távol a kutyánktól. A megfelelő méretű hely fontos ahhoz, hogy a mozgása ne legyen monoton módon ismételt, mert ezzel a szervi elváltozásoktól is megóvhatjuk. Sétáltassuk gyakran, nagyobb területen, találkozzon más kutyákkal is, hogy kialakuljon a megfelelő társas viselkedése. A NÉBIH tájékoztatása szerint tilos kistestű ebet tíz -, közepes testű ebet tizenöt -, nagy testű ebet húsz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani. A tartósan csoportosan tartott ebek esetében egyedenként legalább hat négyzetméter akadálytalanul használható területet kell bizto­sítani.

Szabadban tartott állatok

A kertben tartott állat ne legyen kikötve, valamint sokáig ne legyen kennelben sem. Az időjárási tényezők ellen biztosítsunk védelmet a kedvencünk számára. Akár esőről, hidegről vagy melegről legyen szó. A NÉBIH tanácsát érdemes megfogadni: „Ideális megoldás egy szigetelt kutya­ház, melyet érdemes magasabb alapzatra helyezni, hogy a csapadékvíz ne folyhasson be a házba, illetve az ne tudjon átnedvesedni, valamint a házat megfelelően szigeteljük, és szereljük fel ajtóval, mely védi az állatot a széltől. A nyári melegben biztosítsunk kutyánknak a kertben olyan árnyékos helyet, ahová elhúzódhat a tűző nap elől, a házát is tegyük olyan helyre, ahol nem melegszik fel, valamint mindig álljon rendelkezésére meg­felelő mennyiségű és minőségű tiszta ivóvíz. Amennyiben lehetőségünk van rá, a sétáltatást reggel, valamint este a hűvösebb időszakokban végezzük. A nyári idő­szakban kutyánkat soha ne hagyjuk az autóban, még akkor sem, ha csak 1–2 perces dolgunk akad!”

Együttélés más háziállatokkal

Más háziállatokkal történő együttes tartásnál érdemes figyelembe venni az eltérő viselkedési formákat, szokásokat. Egymás testi épségét ne veszélyeztessék, valamint „az együtt-tartás idegi megterhelést egyik fajhoz tartozó egyed számára sem okoz.” Különösen fontos ezt figyelembe venni kutya és macska tartásánál. Minden állat rendelkezzen olyan tartózkodási hellyel, ahol zavarás nélkül táplálkozhat és pihenhet. „Az agresszív viselkedésű állatokat tilos más állatokkal együtt tartani. Amennyiben azonos ivarú kutyákat tartunk otthon és azok potenciális veszélyt jelentenek egymás­ra, illetve a környezetükre, gondoskodni kell az állatok elkülönítéséről.” Fontos, hogy több állat együtt-tartása esetén az etető-, itató és búvó-, pihenőhelyhez egymás zavarása nélkül hozzáférjenek.

Természetes és elvárt viselkedés

Kutyánkat az együttélés szabályai szerint neveljük, úgy, hogy a természetes viselkedése és igényei megmaradjanak. Kérjük szakember segítségét, ha nem boldogulunk velük. Ha indokolatlanul sokat ugat, más kutyákkal, esetleg emberekkel agresszív, nem fogad szót, össze-vissza szaladgál, és még sok példát lehetne említeni. Sokan láttuk már Cesar Millant, ahogy pillanatok alatt megoldást ad a viselkedési problémákkal küzdő kutyusoknak. Környezetünkben is megtaláljuk ezeket a szakembereket, akik segíteni tudnak nekünk.

Kutyasétáltatás

A NÉBIH tájékoztatása szerint belterület közterületén ebet csak pórázon lehet vezetni, valamint közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. A pórázon vezetés alól kivétel a futtatásra kijelölt terület, ott szabadon élvezhetik a mozgást. Bár szájkosár és póráz használata „közforgalmú közlekedési eszközön” kötelező, sétáltatásnál érdemes használni agresszívebb kutya esetén, vagy olyan kutyánál, aminek még nem ismerjük a szokásait.

Kutyapiszok

Kedvencünk sétáltatás közben végzi el a dolgát. Ezzel semmi baj sincs. Azonban figyelni kell arra, hogy a kutyapiszkot fel kell szedni. A NÉBIH tájékoztatása szerint „a kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről mindenkor köteles eltávolítani. Aki erről nem gondoskodik, köztisztasági szabálysértést követ el.” Több egymásnak ellentmondó információt találtunk arról, hogy a kutyapiszok veszélyes hulladéknak minősül-e, így elhelyezhetjük a köztéri kukákban. Megkérdeztük a NÉBIH sajtóosztályát ezzel kapcsolatban és megkeresésünkre ezt a választ kaptuk: A kutyaürülék a jelenlegi EU és hazai szabályozási környezet alapján biztonsággal elhelyezhető a köztéri hulladéktárolókban. A Nébih a környezettudatosság jegyében azt javasolja a kutyatartóknak, hogy biológiailag lebomló kutyaürülék-zacskókat vásároljanak, ebbe szedjék fel a kutyaürüléket, majd lehetőség szerint a kijelölt kutyaürülékgyűjtő kukákban vagy ennek hiányában a köztéri kukákban helyezzék azt el.

Kutyát szeretnék, milyet vegyek?

A kutyatartás során, mint láttuk sok mindent figyelembe kell venni, a lakásunk-, telkünk méretét, anyagi lehetőségeinket, sőt még a szabadidőnket is. Ha úgy gondoljuk, hogy felelős gazdik leszünk és nem csak fellángolásból szeretnénk kutyát, akkor érdemes körülnézni az állatvédő alapítványoknál, állatmenhelyeken, vagy a dunaújvárosi Ebrendészeti Telepen is. Nem feltétlenül a drága tenyésztett kutya a legjobb választás. A mentett állatok általában jobban ragaszkodnak, így igazi társsá válhatnak a szerető gazdinál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában