macskamentés

2021.03.27. 18:00

Gyakran a kóbor macskák sem gazdátlanok, csak kirándulnak

A legtöbb állatkedvelő ember, ha meglát az utcán vagy parkban egy cicát, rögtön megpróbálja megfogni, hogy hazavigye, ezzel szeretné megmenteni. Fontos tudni, nem mindig segítség, ha összeszedjük a macskákat.

Héjj Vivien

Mentés, befogás előtt figyeljük meg a macskákat Fotó: Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos

Habár az utcai lét alapvetően nem megfelelő egy macska számára sem, mégis lépten-nyomon cicákba botlunk, főként a kertvárosi részeken. Az utca veszélyes lehet, és minden állatvédő azt javasolja, a macskákat lehetőség szerint lakásban, házban és zárt udvarban tartsuk, hiszen már elszoktak a vadászattól, és mindenhol nagy az autóforgalom, ami veszélyes számukra.

Vannak azonban cicák, amelyek nem eltévelyedtek, csupán a szomszéd házig mennek, mert jóban vannak az ottani emberekkel, így ha séta közben felkapjuk azokat, és haza- vagy állatmenhelyre visszük, mondván, hogy „kóbor”, azzal többet ártunk, mint segítünk.

A macskamentés legfontosabb pontja, hogy megfigyeljük az állatot: mikor láttuk először, milyen állapotban van, hová húzódik vissza? Ha nem a szerencsések közé tartozik, akit etetnek a helyiek, akkor gondoljuk végig, van-e eszközünk a macska elszállításához. Ha a macska vad, karmol és fúj, akkor csapdázni kell, ilyenkor kérjük az állatvédők segítségét. Ha kezes és odajön hozzánk, ha ételt viszünk neki, akkor mi magunk is hordozóba tehetjük. Az első utunk mindkét esetben az állatorvoshoz vigyen, hiszen az állatot élősködőmentesíteni kell, megvizsgálni, hogy van-e sérülése, van-e csipje, oltva van-e, esetleg ivartalanítva.

Mentés, befogás előtt figyeljük meg a macskákat
Fotó: Balogh Ákos

Akár haza tudjuk vinni a cicát, akár nem, fontos, hogy kínáljuk meg őt napi szinten ennivalóval. Olyan konzervet válasszunk, amelynek az erős illatára felfigyel a bársonytalpú. Ha közben szeretnénk barátkozni vele, akkor térdeljünk le a közelben, és nyugodt hangon beszéljünk hozzá.

Amennyiben nálunk marad a macska, vásároljunk neki biztonsági zárral ellátott nyakörvet, és helyezzünk rá címtartót az elérhetőségeink feltüntetésével, hiszen ha ismét elkóborolna a kis barátunk, akkor a megtalálók így azonnal felhívhatnak minket, és hamar hazakerülhet a cica.

Ha sérült cicát találunk, óvatosan közelítsük meg

Ha sérült macskát találunk valahol, óvatosan közelítsük meg az állatot, hogy félelmében vagy fájdalmában ne támadjon. Tegyük pokrócra, kartonra vagy valamire, amivel biztonságon fel tudjuk emelni. Nagyon vigyázzunk, hogy ne súlyosbítsuk a sérüléseit, és vigyük a lehető leggyorsabban egy állatorvoshoz! Amennyiben nem tudunk megállni vagy segíteni, akkor se hagyjuk magára az állatot, keressünk egy szomszédot, aki figyel rá, és hívjuk az állatvédőket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában