Tóthné Csapó Krisztina

2021.01.26. 14:00

Az olimpiára készülő magyar bajnok fitneszvilágbajnok lett

Egy sikeres és ráadásul csinos hölggyel találkoztam a közelmúltban. Tóthné Csapó Krisztinának a családja mellett a sport az élete. A negyedik ikszhez közelítve lett világbajnok. Gyermekei, Virág és Huba nélkül – közel másfél évtizeddel a versenyszerű úszás és olimpiai kerettagság után – soha nem kezdett volna bele a testépítésbe. És ha már belekezdett, négy évnyi kemény edzés után sportága csúcsára ért.

Várkonyi Zsolt

A tizenkétszeres felnőtt magyar úszóbajnokkal és fitneszvilágbajnokkal – még a koronavírus-karantén előtt – egy budai kávézóban találkoztunk. Igyekeztem hamarabb odaérni, hiszen egy hölgyet nem illik várakoztatni. Persze többször találkoztunk már a Fradi hazai mérkőzésein a Groupama Arénában, de ott az élet nagy dolgairól nem beszélgettünk. Mostanáig.

Sportra vagy zenére hangolva – döntenie kellett

Természetesen a kettő, a sport és a zene nem zárják ki egymást. De kezdjük az elején. Nagyon fiatalon, hatévesen kezdett el úszni. Az óvodából a közeli általános iskolába jártak át a gyerekek úszni tanulni. Édesapja, sőt nagyapja is nagy focirajongók voltak, a családtól nem állt távol a sport, és apai ágon nem bánták volna, ha a kis Krisztából egykoron sportoló válik. Édesanyja azonban fontosnak tartotta a zene szeretetét, ezért hegedülni és zongorázni is megtanult, de a sport ebben a belső vívódásban végül is felülkerekedett. Fiatalkori testnevelő tanára indította el úszópályáján, hiszen alkatából adódóan is jó volt a vízfekvése. Nem kisebb ikon, mint Egerszegi Krisztina lett a példaképe.

Kezdetben még az akkor oly népszerű „Három kívánság” című műsorba is többször beírt, hogy találkozhasson az olimpiai bajnok példaképével. Aztán ha így, ilyen fiatalon nem is, de úszóeredményi kapcsán kvalifikálta magát a válogatottba is, ahol csapattársa lett példaképének és a vele egykorú, később szintén olimpiai bajnok Kovács Áginak is. Csapó Krisztina nagy tehetségnek indult, már tizenegy évesen megnyerte korosztálya bajnokságát, aztán szinte valamennyi évjáratban megtartotta ezt a jó szokását. A kezdetben „Csipi” becenévre hallgató, majd később Sellőre keresztelt tizenkétszeres felnőtt magyar bajnok – a leggyilkosabb távokon, a 400, 800 m gyors, a 200 m pillangó és a 400 m vegyes távokon győztes – szőke, 178 centiméter magas lány aztán húszévesen befejezte úszókarrierjét. Pont akkor, amikor 2000-ben, Sydney előtt odaérhetett volna az olimpia kapujába. Az élet akkor úgy tűnt, hogy mást dobott neki. Akkor ez nagyon megviselte őt, de azóta már nem bánja, hiszen nem sokkal ezután családot alapított, megszülettek gyermekei és gyakorlatilag napi szinten akkor el is távolodott a sporttól.

Példaként, útravalóként adja tovább ezt a mentalitást mindkét gyermekének

Család és a fitnesz – e kettő nála egyensúlyban van

Bármily meglepő, de ilyen életforma után teljes energiájával a család felé fordult. 2001-ben megszületett kislányuk, Virág, majd két évre rá fiúk, Huba, akik teljes mértékben kitöltötték az életét. Gyakorlatilag leállt a sporttal. Hogy mégis megőrizte alakját, azt hiperaktivitásával és gyors anyagcseréjével, a gyors „égetéssel” magyarázza. Visszatérését a sportba – elmondása szerint – gyermekeinek köszönheti, hiszen amikor lánya tizenhárom évesen a szépségipar, a modellkedés felé fordult, azt mondták neki, hogy erősödnie kell. És az anyuka, ha már elvitte „kicsi lányát” edzésre, maga is beállt a sorba. Ekkor kóstolt bele a fitneszbe. Ám már tudjuk Krisztáról, ha belekezd valamibe, akkor azt komolyan is gondolja. Így volt ő a kemény fitnesz­gyakorlatokkal is. Egy ilyen váltás nemcsak rendszeres edzésekkel, hanem egyfajta életmódváltással is jár, és mentálisan is oda kell érni ehhez. Azt vallja, arra, hogy valaki sportolóvá váljon, születni kell!

Olyan jegyeket kell magukban hordozniuk, amiknek ugyan az élet más területén is van jelentőségük, de a sportban elengedhetetlenek. Ezek között a lemondás vagy az alázat olyan elemek, amelyek nélkül nem lehet odaérni az eredményesség kapujába. Két gyermeke e tekintetben teljesen más típusú, Huba totálisan sportra született, Virág nem ilyen, ő inkább intellektuális alkat. Neki, ha nem olyan szinten jönnek az eredmények, akkor inkább kicsit feladja, a Huba meg nem, ő megy tovább. Virág a tanulásban ilyen, öt felsőfokú nyelvvizsgája van. Felvették Londonba a jogi egyetemre, amit nagy sikerként él meg. Huba ugyanakkor másfél éves korától „jó barátságban van a labdával”, ő is sportol, a focit választotta. Sőt hároméves kora óta Chelsea-drukker, nem tudni miért, de azóta a család is a külföldiek közül ennek a csapatnak szurkol miatta. Idehaza persze a Fradi a kedvenc. Ma már versenyszerűen focizik, ballábas középpályásként kergeti őrületbe az ellenfeleket.
Az INBA natural világbajnokság bikini fi tnesz kategória aranyérmeseként Fotók: Dunavölgyi Fitness Photo

Álma az olimpiai aranyérem megszerzése

Miként lesz valakiből közel a negyedik ikszhez fitneszvilágbajnok? Egészen pontosan az INBA natural világbajnokság bikini fitnesz kategóriájának aranyérmese? Csapó Krisztina élete kiváló példája ennek is. Nem üzleti megfontolásból tette, hanem azt vallja, hogy a befektetett munkának mindig megvan az eredménye. Mindezt egyfajta példaként, útravalóként adja tovább gyermekeinek. Hogyan kezdett el versenyezni a kétgyermekes anyuka? Ez is egy különleges sztori. Történetesen egy alkalommal Huba is elment vele, velük a fitnesz­edzésre, ahol összebeszélt édesanyja edzőjével, és benevezték az első versenyére, ahol 33 anyuka közül mindjárt a második díjat hozta el. Szinte hihetetlen, hogyan tud egy, az olimpiára készülő húsz­éves többszörös felnőtt magyar úszóbajnok több mint másfél sportmentes évtized után egy másik sportágban a csúcsra érni. Persze ekkor azért már pár éve keményen dolgozott, személyi edzőjével, életmód-tanácsadójával, orvosával, akik az étrendjét is rendre összeállítják, amelyet szigorúan be is tart.

A sok lemondással járó kemény munka eredményeként ért fel a csúcsra, és lett 37 évesen világbajnok. Eredményei sorát egy magyar bajnoki arannyal és egy bronzéremmel is gyarapította, az előbbit az anyukák között, az utóbbit a fiatal lányok mezőnyében, ahol két 21 éves hölgy tudta csak megelőzni. Mintegy másfél év alatt – több kategóriában is versenyezve – lett Európa-bajnok, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes is, valamint két olimpiai ezüsttel is büszkélkedhet. Egy ideje nem versenyzik, a koronavírus-járvány miatt el is maradtak a versenyek. Az étrendet azonban továbbra is betartja, a család orvosával vérvétel alapján, a dietetikussal összedolgozva az izomzattól a testzsírarányig mindent néznek. Ők egyébként profi sportolókkal dolgoznak együtt és tudják, hogy melyik sportághoz mi kell. Eközben azt is megtudhattuk tőle, hogy nem csak ő, hanem az egész család követi ki-ki a saját életmódjára – a szakember által – meghatározott étrendet. És természetesen ezeket a „kajákat” Kriszta maga készíti a család minden tagjának, éppen ezért nem meglepő az, hogy reggel háromnegyed ötkor kel. Ezt is a hiperaktívságnak tudja be, saját bevallása szerint neki öt óra alvás bőven elég. És bár erről nem beszéltünk, de tudom, hogy Kriszta álma az, hogy ha úszóként nem is jutott ki az olimpiára, de arra készül, hogy új sportágában – két eddigi ezüstérme után – az ő nyakába akasszák majd az olimpiai aranyat.
A meghatározott étrendet szigorúan be kell tartania – így is tesz

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában