Nem szereti a hideget

2020.10.18. 12:00

Védjük a fagytól és a széltől a leandert

Az udvarok és kertek méltán népszerű növénye a leander, amire a hideg idő beköszöntével fokozott figyelmet kell fordítani ahhoz, hogy a következő szezonban is virágba boruljon.

Héjj Vivien

A mediterrán éghajlatú országokból származó növény, érthető okokból, nem szereti az 5 foknál alacsonyabb hőmérsékletet, olvashatjuk a feol.hu-n. Ezért a késő őszi időszakban már érdemes védett helyre tenni, nehogy a hideg kárt tegyen benne. Mediterrán jellege ellenére azért a mínusz 5 fokot is képes elviselni, ami egy ilyen növény esetén nagy szó.

Mielőtt betennénk a leandert a téli helyére, vizsgáljuk át, nehogy kártevők legyenek rajta. Ezt követően szükség esetén távolítsuk el cserepéből a gazt, vágjuk le a kopasz, hosszú hajtásokat. A visszavágását hagyjuk meg a tavaszi időszakra. Mivel örökzöld növényről van szó, fontos, hogy a téli helye hűvös – ez jelen esetben maximum 10 fokot jelent – és jól szellőztethető legyen, így megelőzhető a kártevők és a betegségek megjelenése, elterjedése. Tehetjük télikertbe, világos pincébe vagy akár egy hűvösebb lépcsőházba.

A leandert télire érdemes védett helyre tenni Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A teleltetés során néha ellenőrizzük, hogy nem támadták-e meg kártevők a növény, illetve nem kell-e meglocsolni. Érdemes figyelni arra, hogy a földje ne legyen teljesen száraz. A leandert akár kint is át lehet teleltetni abban az esetben, ha a hőmérséklet nem megy mínusz 5 fok alá. Arra figyeljünk, hogy ne érje a szél és a fagy. Ezenkívül érdemes a cserép alá szalmát rakni, így védhetjük a gyökereit az alulról érkező hidegtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában