Eszterlánc

2020.07.11. 12:00

Kettő között valami

Szente Tünde

Ha lehet választani, én inkább a szendvicset választom, mondta Eszter a kamarai fogadáson a mellette állóknak, akiknek a tányérjukon szépen sorakoztak a fasírt- és sajtgolyók a felpúpozott francia- és görög saláta mellett. A lazacos, a sonkás-tojásos és a vegetáriánus miniszendvicseket végigkóstolta, ivott hozzá egy eperkoktélt és kiválóan érezte magát. Nem nehezült el, nem kellett kávéval visszanyernie a frissességét a júliusi kánikulában. Ebédre egyébként is mindig szendvicset eszik egy bögrényi tejeskávé kíséretében, mert a legszerényebb menü-ebéd is elveszi az erejét, és mivel nincs sziesztaidő az ellazulásra, így ebéd után azonnal folytatnia kell a munkáját.

A szendvicstörténet avatott ismerőjeként szívesen osztja meg John Montagu esetét, aki révén ismertté vált a szendvics. Mielőtt az ő történetébe kezdene, az első szendvics megalkotójánál időz egy kicsikét. Egy Hillél nevű zsidó bölcs bárányhússal és fűszernövényekkel töltött maceszt készített a zsidó húsvét idején, és ez lett a szendvics. Visszalépve az angol gróf sztorijához, 1768-at írtak a világtörténelemben, amikor a kártya iránti szenvedélye miatt John Montagu Sandwich negyedik grófja nem akart játék közben felállni az asztaltól, ezért megkérte a szolgáját, hogy tegyen két szelet kenyér közé egy szelet húst, amivel csillapítja éhségét.

Woody Allen amerikai író, színész, zenész, humorista, Oscar-díjas filmrendező és filmproducer jegyzi A szendvics feltalálása című kötetet, aminek magyar fordításáról Hideg János gondoskodott a Háttér Kiadó megbízásából. A brit sztárséf, Nigella Lawson 2004-es kiadású Ünnepi lakomák című könyvében jelent meg a Magyar szendvics fekete kenyeres, krémsajtos, feketecseresznye-lekváros receptje. Azt még nem sikerült kideríteni, mi köze mindennek a magyar gasztronómiához?

Sokkal magyarosabb a pirospaprikás, lila hagymás zsíros deszka

Sokkal magyarosabb a pirospaprikával, lila hagymával megszórt zsíros deszka, és ki ne nyúlna a tálcán kínált vajas-lekváros friss kenyér után, ami, miként az előbbi, valójában nem felel meg a szendvics kritériumának. Szendvics nálunk a parizeres, a kolbászos, a sonkás, a szalámis, a fasírozottas, a rántott húsos, továbbá minden egyéb összeillő valami.

Az olasz tramezzini szépen gömbölyödik, puha, héj nélküli kenyérszeletekkel, sok réteg felvágottal és annál is több sajttal. Aki már kóstolt görög pitát, tudja milyen az, amikor könyékig csurog ki belőle a jófajta zsíros joghurt a többi szaftos kellékkel egyetemben. A francia bisztrók Croque Monsieurrel várják a betérőt, a spanyolok nem bonyolítják túl a kérdést, a Bocadillo de jamon-ba csupán vékonyka sonka kerül.

Az amerikai függetlenségi háború idején vált népszerűvé a toast kenyeres klubszendvics pulykamellsonkával, a Pilgrim pluszban áfonyaszósszal, a Po’Boy osztrigával. Az oroszok a pirított kenyérkorongokat megvajazzák, ezekre rakják a lila hagymás kaviárt és főtt-tojás-karikát, amit végül megborsoznak.

Jólesik a vodka mellé…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában