évforduló

2020.07.11. 17:00

Ezen a napon született Scheiber Sándor, Dunaföldvár egykori főrabbija

„Ígérem, hogy világhírt szerzek a nevednek.” – írta levelében apjának az a Scheiber Sándor, aki 1913-ban ezen a napon, azaz július 9-én született.

duol.hu

Fotó: fortepan

Dunaföldvár egykori főrabbija, nyelvész, irodalomtörténész, később a nyelvtudományok doktora, a pesti Rabbiképző Intézet igazgatója volt. A neológ zsidó kultúra egyik kiemelkedő alakjaként számon tartott Scheibernek több mint 1700 tudományos publikációja őrződött meg. – Írja az I ♥ Dunaföldvár Facebook csoport.

Az 1930-as években rendkívüli tudományos felkészültséget szerzett, párhuzamosan tanult a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarán és a Rabbiképző Intézetben. Sémi nyelvészetből doktorált. 1938-ban rabbivá avatták. Ezután egy évet Angliában töltött, Oxford és Cambridge könyvtáraiban kéziratokat tanulmányozott. Külföldön érte a világháború kitörése, alig tudott hazajönni.

1941-től 1944-ig Dunaföldváron volt főrabbi. 1944. március 19-én, Magyarország német megszállásának napján mestere, Heller Bernát sírkőavatására és Wallenstein Zoltán pécsi rabbi temetésére hajón Budapestre utazott.

Szerencséjére az aznapi razzia a hajóállomásokra nem terjedt ki. Szüleit szinte egyszerre veszítette el 1944 decemberében. Ő szerencsére átvészelte a zsidóüldözést és a világháborút.

A Dunaföldváron maradt könyvtára, kéziratai, angliai tanulmányútján készített felbecsülhetetlen jelentőségű jegyzetei 1944-ben megsemmisültek; a megszálló németek lóistállónak használták a rabbi dolgozószobáját.

(Életútjáról és munkásságáról Szászvári Józsefné szócikkét olvashatjuk a Földvári tabló című kötetben (2009) )

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában