remek kreatív elfoglaltság

2020.07.10. 13:00

Csináld magad: ékszerkészítés gyöngyfűzéssel

A gyöngyfűzés évezredes hagyományokra tekint vissza. Mindig valamilyen tartós anyagból készült, csontból, magokból, kövekből, kagylóból, állatfogakból vagy igazgyöngyből.

Török Tímea

2020.07.08. gyönygfűzés Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A népi ruházat díszítéseként is nagy jelentőséggel bírt. Hazánkban a tradicionális népviseletek üzenetet hordozó kellékeiként viselték nők és férfiak egyaránt. A gyöngyfűző hagyományairól leghíresebb néprajzi kistáj Sárköz, amely nincs is olyan messze tőlünk, Tolna megyében található.

A közelben található sárközi gyöngyfűzés hazánkban az egyik leghíresebb

Ma minden olyat gyöngynek hívhatunk, ami lyukkal van ellátva és fel lehet fűzni. Így szebbnél szebb gyöngyöket vásárolhatunk, és gyűjthetünk a természetből is. Aki egyedire vágyik és a kézműves vagy a saját kezűleg előállított ékszerek híve, nagy örömét fogja lelni a gyöngyfűzésben. Nem költséges hobbi, kivéve persze akkor, ha beszabadulunk egy szakboltba, és nem tudunk ellenállni a sok csodaszép csillogó, színes gyöngy csábításának, mondván, hogy majd egyszer mindegyiket megfűzzük. Rengeteg stílus, technika létezik a gyöngyfűzésen belül, és a legtöbbnél lehet olyan mintát találni, amivel kezdők is sikeresen megpróbálkozhatnak. Az interneten nagyon sok ingyenesen letölthető mintát találhatunk.

A gyöngyfűzéshez nincs szükség sok alapanyagra
Fotós: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A szakértők négy alapvető stílust emlegetnek. Az egyik ilyen a peyote technika, amelyhez hagyományosan japán delica gyöngyöket használunk. Úgy néznek ki, mintha icipici csövek lennének, ezért tökéletesen egymásba simulnak fűzés közben. Ehhez nagyon hasonló eredményt produkál a brick stitch fűzési mód, amelyet téglaöltésnek is hívnak magyarul, mert nem vízszintesen, hanem függőlegesen állnak a gyöngyök fűzés közben. A következő technológia, amivel mutatós ékszerek készülhetnek, a halszálkafűzés, magyarul, és végül a raw és craw technika, amelyik az egyik legsokoldalúbb alaptechnika, felhasználható akár alakzatok készítésére, illetve karkötőnek, befoglaláshoz egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában