FOGYASSZÁK AZ ISTENEK ELEDELÉT

2020.06.29. 11:00

Itt a szezon, ropogtassunk cseresznyét!

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy egészségünk megőrzéséhez szükségünk van zöldségek, gyümölcsök fogyasztására.

fmh

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A WHO szerint naponta legalább 400 gramm zöldséget, gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Ehhez képest Magyarországon átlagosan csak 260 grammot eszünk, ami elég rossznak számít az uniós országok között, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hírlevelében. Javítsunk hát a statisztikán, hiszen itt a szezon, ilyenkor lehet elérni és nyersen fogyasztani – ami a legegészségesebb – a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt! Milyen jótékony hatásai vannak a cseresznyének?

A cseresznyét az ókorban az istenek eledelének is hívták. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megszerette a lédús, ropogós gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt még a csatákba is vitt belőle, majd Rómába visszatérve is hozott magával a termesztéshez. Napjainkra már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Ami azonban mindegyik fajtájú cseresznyére igaz, hogy érdemes belőle minél többet enni!

A cseresznye 78–82 százaléka víz, ezért az egyik legjobb szomjoltó a nyári hőségben. De vigyázzunk, az édesebb fajták szénhidráttartalma magas lehet! Mivel magas az A-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitamin-tartalma, erősíti az immunrendszert, de gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása is van. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és hatékony lehet az érelmeszesedés ellen is. A cseresznyében található bioflavonoidok elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, így lassítják az öregedést, segítik megóvni a bőr feszességét, üdeségét.

Magas melatonintartalma (alvási ciklust irányító hormon) miatt rendszeres fogyasztása hatékony az álmatlanság ellen, és elősegítheti a pihentető alvást. A kálium biztosítja az izmok zavartalan működését, segít megelőzni az izomgörcsöket, és csökkenti az edzés, rendszeres sportolás utáni izomfájdalmat, valamint hatásos lehet ízületi megbetegedések megelőzésére és a reuma enyhítésére. Rendszeres cseresznyefogyasztással pozitív irányba módosíthatjuk testünk hormontermelését, és helyreállíthatjuk hormonegyensúlyát. Természetes módon növeli az energiaszintünket, és fokozza jó közérzetünket, javítja hangulatunkat.

A magja és a szára is felhasználható: szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő tea készíthető, amely a tüdő, valamint a gyomor számára jótékony hatású, míg magja összetörve fogyasztható és a szívizomzatot erősíti.

Párnácskába varrva pedig hideg és meleg borogatáshoz használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában