ingyenesen látogatható

2020.05.30. 07:00

Nyárelő: kitárják kapujukat a fürdőzők előtt

A nyarat és a vendégeket várják a dunaföldvári strandon. Az alapos előkészületek után, a jelenlegi szabályokat követve, ettől a hétvégétől már látogathatják ezt a szép helyszínt a felfrissülni vágyók.

Balogh Tamás

Pünkösd vasárnapján, ami a gyermeknap is, ingyenesen látogatható a fürdő. Az atlétika és a lovaglás mellett az extrém hideg vízben való úszkálásnak is jó ismerője Viczai János, a Dunaföldvári Strand- és Gyógyfürdő ügyvezetője. Ez utóbbi képességét Sirilla György földvári látogatásakor is bebizonyította, hiszen az ünnepelt rekorderrel együtt úszott a jeges Dunában. Ezúttal viszont ő is a strandolásra való időjárást várja.

Viczai János
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

– Az ismert helyzet miatt egy kis szigorítással, fegyelmezettebb részvételt kérünk a látogatóinktól. Mi is kérjük, hogy a máshol kötelező másfél méteres, egymástól való távolságot nálunk is tartsák be. A területre való belépés lehetősége a korábbi helyen lesz ebben az időszakban is. A vizeinkben biztonságban érezhetik magukat a fertőzéssel szemben. A mostani szezonnyitáskor a vírusjárvány miatt a fedett fürdőt, valamennyi gyógyszolgáltatásával és a szaunákkal együtt egy ideig még zárva tartjuk. Bízom benne, hogy rövidesen ezt is megnyitjuk a vendégeink számára – hangsúlyozta Viczai János, majd hozzátette a következőket is:

– Mivel március 17-én bezártuk a fürdőt, de a dolgozóink maradtak, ezt a munkát velük végeztük el. A munkaidejük ugyan május 1-ével csökkentve lett, de a szükséges munkákat szakiparosok igénybevétele nélkül is sikerült elvégezni. A külső medencéket újrafugáztuk. Az öltözők külleme és a bútorzata is előnyére változott. A parkosítási munkákkal is időre végeztünk. Az adottságainkhoz képest egy kicsit megújult a környezetünk.

Még kihalt, vendégekre vár a fürdő medencéje
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

 

– Ezt a napjainkban egyre erősödő akciót szeretnénk felhasználni a munkánk során. Mi nem terméket állítunk elő, hanem szolgáltatást nyújtunk. A városunk jelentős összeget áldoz a fürdő működtetésre és a fenntartására, ezért jó lenne, ha a helyi lakosok egy kicsit jobban igénybe vennék azt a szezon során – fogalmazott az ügyvezető, kiemelve:

– A fürdőnk vízminősége a legjobb hazaiakhoz hasonló, mivel a szakembereink nagyon odafigyelnek rá. A fekvése gyönyörű, hiszen közvetlenül a Duna mentén helyezkedik el. Ez az itt hömpölygő csodálatos folyam rengeteg pozitív energiát ad az itt pihenőknek. A közvetlen környezetünkre is úgy figyelünk, hogy az alapellátásunk igénybevételével mindenki jól érezhesse magát nálunk. A belvárosunk és a vár is a közelünkben található. A sétányunkhoz és az azt határoló parkunkhoz hasonló helyszín az országban, csak Szentendrén és Budapesten található. A fürdő története több évtizedre nyúlik vissza. A kőolaj- és földgázkutatás miatti próbafúrást 1963 körül végezték el. A remélt kincsek helyett egy másik értéket, a 38 fokos gyógyvizet találták meg, hatszázhuszonhárom és fél méteres mélységben a Felső-Pannon homokrétegben.

– Az akkori technológia még nem adott lehetőséget a kitermelés finom szabályozására, ezért többször is alaposan „megrángatták” a kutat. Ilyenkor rengeteg homok is került a hálózatba, ami után talicskával kellett kihordani azt a medencéből. A vizet egy túlnyomásos kútból nyerjük. A laikusok számára ezt úgy tudom megmagyarázni, hogy a felső, a felszínen lévő kútperemtől, még másfél méterre feljön a víz úgy, hogy nem szivattyúzzuk. Ilyen gravitációs üzemmódban tudja a percenkénti körülbelül százötven köbméteres mennyiséget biztosítani, szivattyúzás nélkül. A metántartalma egy kicsit magasabb az engedélyezettnél, ezért azt egy berendezéssel kiválasztjuk belőle – tudtuk meg Viczai Jánostól.

Az akkori nagyközségi tanács döntése nyomán építették ki az első strandot. Az még nem feszített víztükörrel épült, hanem töltő – ürítő rendszerben működött. Ez azt jelentette, hogy hetente kétszer volt vízcsere. A termál és a hálózati víz keverékével töltötték föl a medencét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában