„Összeesküvés alapos gyanúja miatt Diána és Gergely ügyében megidézem…”

2020.03.29. 07:00

Eljön a jegyespárok rémálma – Elmarad a boldogító igen? Igen!

Felülírja terveinket a járvány. Már a temetések is szűk körben zajlanak, nemhogy népes lakodalomról ábrándozzunk!

Jakab Klára

Dia nagy szomorúsággal a szemében forgatja a gyöngyházas csillogású hosszúkás borítékot. A csipkézett szélű meghívó az esküvőjére invitál, a jópofa szöveg szinte éteri távolságban van a mostanság félelemmel, aggodalommal teli napjainktól: „Összeesküvés alapos gyanúja miatt Diána és Gergely ügyében a címzetteket megidézem…” Nézem a dátumot, július 11-ére szól... – Július 11-ig még van idő… – mondom halkan, a három pont helyére valamiféle bizakodást csempészve a hangsúllyal. – Lefoglaltuk az éttermet, a vacsorát, a zenészt, megvettük a vőlegényem öltönyét, varrják a menyasszonyi ruhámat és a koszorúslányok kollekcióját… Hatvan vendéget várunk. Mi lesz, ha?... Nem fejezi be a mondatot, talán kimondani sem meri, vagy csak a könnyeit nyeli vissza. Felborult az életünk, s ez nem csupán abban mutatkozik, hogy bezárnak hivatalok, üzletek, vendéglők, hatással van ez minden fontos életeseményre, temetésre, házasodásra. A halál ügyfélfogadását ugyan nem lehet kurtítani, de a ravatalozóban diszkrét távolságot tartanak a gyászolók.

A kúriának csaknem egy évre előre van foglalása Fotó: kúria

Diána most még csak a kétségbeeséssel küzd, nehéz megmagyarázni neki, hogy bármily fontos esemény is az esküvő, az egészségünk – ha úgy tetszik, az életünk, a jövőnk – még annál is fontosabb. Biztatgatom, hogy a házasság sikerét nem a lagzi sikere jelenti. És elmesélem neki a saját esküvőmet, ahol nem volt sem székszoknya, sem LED-függöny, sem emeletes torta (és az esküvői öltöny bizony elkísérte a férjemet nagyfiunk ballagásáig), mindennek dacára (szinte hinni sem akarom) harmincöt éve már, hogy egybekeltünk. A Jankovich-kúria Wellness Hotel és Étterem esküvők, céges rendezvények, üzleti konferenciák, wellness-pihenések kedvelt helyszíne. Az esküvők előjegyzésével csaknem egy évre előre van foglalásuk, ám ennek szezonja náluk majd csak májusban kezdődik. Szabó Attila szállodaigazgató kérdésünkre elmondta: – Csak megerősíteni tudom, hogy a koronavírus-járvány veszélye miatt sorra halasztják el későbbi időpontokra foglalásaikat a vendégek. A márciusi foglalásaik közel kilencven százalékát kellett törölnünk emiatt. Szállásfoglalásokat, vállalati eseményeket, üzleti összejöveteleket, konferenciákat kellett visszamondaniuk partnereinknek. Bízom benne, hogy mielőbb túlleszünk ezen a vészhelyzeten, s visszatér minden a régi kerékvágásába.

Bármilyen fontos esemény is az esküvőnk, s annak a bizonyos boldogító igennek a kimondása, van, amikor észszerűbb a várakozás
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A vészhelyzet egyre szigorúbb intézkedéseket követel: a polgármesteri hivatalban már csak a legsürgősebb esetekben van ügyfélfogadás, kerülve a személyes kontaktust, s megfelelő távolságot tartva egymástól. Tudva, hogy az emberek még ilyenkor is költöznek, börtönből szabadulnak, meghalnak – és házasodnak persze –, a személyes megjelenés kizárólag ügyfélfogadási időben, és olyan esetben lehetséges, amely halaszthatatlan, vagy jogszabály szerint kifejezetten személyes ügyintézést igényel. Még ehhez is előzetes telefonos időpont-egyeztetést kell kérni. Személyesen csak a tünetmentes, egészséges ügyfelek fogadására van lehetőség. Érthető. Dunaföldvár határában, csodálatos környezetben nyílt meg a Szélrózsa Birtok, üzemeltetői erre az évre állítottak össze egy komplett esküvői vendégfogadást, őszig tervezve a lakodalmak szezonját. – Áprilistól jó néhány esküvőnk lett volna, amiket már áthelyeztünk későbbi, októberi, novemberi időpontokra – mondja dr. Süveges Árpádné. – Nagy a bizonytalanság, ennek ellenére – érthető okokból – sokan szeretnék megtartani a szertartást. Végtére is ez nem egy nyaralás, amit könnyedén lemondhatunk. Vannak, akik ragaszkodnak a tavaszi, nyári lagzihoz, nekik úgy tudunk segíteni, hogy keresünk egy későbbi szabad időpontot, de szombat helyett mondjuk egy csütörtököt. Olyan pár is volt, aki egész egyszerűen egy évvel későbbi időpontot választott.

A Szélrózsa Birtok áprilistól várná a jegyeseket Fotó: szelrozsa

Nem csupán az ifjú pár életében fontos, meghatározó ez a nap, hanem a násznépnek is. Rugalmasak vagyunk, mindent megteszünk, hogy megoldást találjunk. Mindent megteszünk – de jó ezt hallani. Egy esküvőn, ahol jattolás, ölések, puszik és csókok váltogatják egymást, s ahol a násznép messziről jött emberek boldog összeborulása – aligha lehet a biztonságot garantálni. Nem látott még a világ szájmaszkos és gumikesztyűs ceremóniát. Egy megoldás marad: szűk körű egybekelés, vagy a lagzi elhalasztása. Egyik sem a menyasszonyok álma, de bizonyára nem ismeretlen ez a világ történetében: háborúk, kataklizmák, természeti csapások idején sem dáridózott a násznép. Ember legyen a talpán, aki megmagyarázza ezt Diának, a türelmetlen arának…

 

Üzleti kilátások és aggodalom

Ha a legautentikusabb embert keressük az esküvők kérdésében, Balogh Amandához vezessen az utunk, aki nagy szakértelemmel, és sok tapasztalattal bír. – A múlt hétfői napunk arról szólt, hogy ruhákat mondtak le, időpontokat módosítottak – mondja az Amanda Menyasszonyi ruha Szalon tulajdonosa. – Átérezzük a párok kétségbeesését, különösen azokét, akik a hét végén keltek volna egybe, ami most elmaradt. A tavaszi és nyári esküvők esetében még megvan annak a lehetősége, hogy későbbre halasszák, a pároknak is és nekünk is ez a legjobb megoldás. Reméljük, nem kell ennél komolyabb helyzetre felkészülni. A vendégeink között van öt olyan pár, akik most hétvégén fogadtak örök hűséget egymásnak, azonban ezek olyan kis létszámú esküvők voltak, amelyek jelen helyzetben is megtarthatók. Amanda elmondta: minden vállalkozás, így az övék is feszülten éli meg ezt az időszakot, hiszen a csökkenő forgalom, a bevételkiesés fontos üzleti szempont, ám az elmaradt esküvőknél is nagyobb az aggodalmuk, hogy fel kell-e készülni súlyosabb helyzetre. A szalonban hárman dolgoznak, vigyázniuk kell rájuk. – Próbáljuk higgadtan átvészelni és méltósággal viselni ezt a helyzetet – mondja Amanda olyan türelemmel, mely csakis egy divatszalont vezető szakértő sajátja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában