hagyományápolás

2019.08.18. 13:00

Lovas zarándoklat Dunaújvárosban

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kezelője, a természeti értékek védelme mellett fontos feladatának tartja a területén fekvő történelmi emlékek megőrzését és a hagyományápolást.

duol.hu

Fotó: do

Ennek jegyében, minden évben megemlékeznek a tragikus végű mohácsi csata áldozatairól és megkoszorúzzák a hősi halottak tömegsírjait.

Az emlékünnepélyt megelőzően augusztus 24-ei indulással, immár negyedik alkalommal lovas zarándoklat formájában járják végig II. Lajos király seregének útvonalát Érdtől Mohácsig.

A zarándoklat gondolatát a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, ugyanis az intézmény akkori vezetője, Aggházi Kamil alezredes felhívására azokon a településeken, ahol a sereg táborozott, emléktáblákat helyeztek el. 1926-'28 között Érden, Ercsiben, Dunapentelén- Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn avattak emlékhelyet.

A csata 493. évfordulója alkalmából lovas zarándoklattal szeretnék felhívni a figyelmet az emlékhelyek jelentőségére, és emlékszalagot helyeznek el a dunaújvárosi emlékhelynél is.

A lovas zarándoklaton történelmi hagyományőrzők vesznek részt.

Az egyes települések közötti résztávokon van lehetőség helyi lovas csoportoknak, egyesületeknek, vagy magánszemélyeknek a csatlakozásra.

A zarándoklat tervezett forgatókönyve:

  • augusztus 24. Érd: 08:30 – Ercsi 10:30
  • augusztus 25. vasárnap DUNAÚJVÁROS: 11:00 h – 'Lajos kövek'- (a Béke tér közelében található az emlékhely) – Dunaföldvár 17:00
  • augusztus 26. Paks
  • augusztus 27. Tolna 15:00
  • augusztus 28. Szekszárd 12:00
  • augusztus 29. Báta 08:30 – Dunaszekcső 10:30 – Mohácsi Nemzeti Emlékhely 17:00
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában