fiatalok és lelkesek

2019.03.24. 15:30

Klipek forognak a dunaújvárosi rap-underground világban

Mint korábban megírtuk, 4tress EGO című klipje egyre magasabb nézettséget ér el a nagy közösségi videómegosztó csatornán. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a műfajon belül milyen mocorgások vannak még a városunkban.

duol.hu

FRANKY B.

Elsőként egy rendhagyó klipet szeretnék bemutatni, amelyet a Te Szedd akció népszerűsítésére készített Bényei Ferenc, Franky B. A klipben egy pillanatra feltűnik Dunaújváros polgármestere is, Cserna Gábor. Reméljük minél több emberhez jut el ez a dal és ez a remek kezdeményezés!

Meskál Roland, a Te Szedd akció dunaújvárosi szervezője kereste meg Bényei Ferencet, hogy készítsen zenét az eseményhez. Roland ugyanis már szerepelt a régebbi klipjeiben.

A drónkamerát Gyimesi Zoltán kezelte, de a klipet Frany B. vágta és szerkesztette össze. Free zenei alapokkal dolgozik, erre énekel és rappel rá. A stúdiómunkát Lábadi 4tress Ádámmal készítették. Korábban Vass Tamás és Udvari Péter segítette a stúdió munkálatokat.

Négy éve kezdett el rappel foglalkozni poénból, hiszen disco és trance műfajokat kedvelt előtte. Amikor megfogta a stílus több számot készített hobbiból, de azóta már három fellépésen túl van. Rácalmáson az Alma Virág Fesztiválon, a dunaújvárosi uszodában és a Kaptárban is láthatták már a műfaj kedvelői. A legbüszkébb azonban a Te Szedd akcióra.

Franky B. Fotó Prosek Zsófia

- Mindig próbálok újat mutatni, tehát nem ragadok le egy témánál, próbálok színes maradni. Az agyam állandóan pörög a zenéken hogy milyen legyen a következő. Kovács Zoltán “oldmanproductions” nélkül nem lennék sehol se, bár most sem vagyok, de nélküle nem lettem volna Franky B.

Régen nagyon elszomorított, hogy alig volt nézettségem a YouTube-on, emiatt abba is akartam hagyni. Rengeteg munka meg írni a szöveget, utána stúdió, a klipforgatás és utána meg csak pár 100-as nézettség. Ez sohasem tetszett, de ezen már túl léptem. Az ismerősök, barátok mondták, hogy ne foglalkozzak ezzel, csináljam, mert boldog vagy tőle.

Így hát csinálom míg van mit mondani a világnak, mert én ezzel mutatom ki, hogy ki vagyok én és mi zajlik bennem.

RAPTÉR

A következő csapat, amelyet be szeretnék mutatni az a Raptér nevű formáció kiegészülve Blessel. Vigyázat, erősen szókimondó szövegek!

Ha a klasszikus rap zenére gondolunk, akkor talán az utcai rap jut sokunknak eszébe, ahol fiatalok az élet nagy dolgairól, őszintén és szókimondóan beszélnek. A három fiatal, Fless, Fleg és Bless az őket ért sérelmeket ültették dalba. Mindenki a saját szövegét rappeli, mégis egy életérzésről szól a szám. A klipet az Almost Already készítette, a producer és a Mix&master : Bitprojekt.

Dallos Balázs, Fleg így vall a szám hátteréről:

- 2013 körül kezdtem a rappel foglalkozni Eminem hatására. Amikor szöveget írok, magamat fejezem ki, ezáltal pedig sokkal jobban érzem magam. Van, hogy először a szöveg jön és utána kapom meg csak a zenei alapot, ilyenkor próbálom a szöveg ritmikáját a zenei alappal összedolgozni.

Kajcsa Arnold, Fless:

- Bazsival egy osztályba jártunk, együtt kezdtünk el a Rapel foglalkozni szintén Eminem hatására. Már hét éve barátok vagyunk. Megalakítottuk a Raptér formációt, eleinte négyen voltunk, aztán egyre fogyott a csapat, míg mi ketten maradtunk csak benne. Általában én szoktam kitalálni a dalokat, hogy miről szóljanak és hogy milyen zenére nyomjuk. Általában a refréneket én írom meg. Én az underground zenéket szeretem leginkább, de a poposabb rap zenékkel sincs bajom. Először jó szórakozásnak indult a rappelés, aztán hamar több lett belőle, amibe ki tudom adni a fájdalmamat, örömömet, haragomat a zene egyfajta lelki támaszom lett.

A közelmúlt konfliktus helyzetei ihlették a dalt,amit ebben a mai poposabb világban az underground rapeket hiányoló személyek számára készítettünk. A keverésért, valamint az alapzenéért Emté volt a felelős, amikkel mint minden alkalommal több mint elégedettek vagyunk! A nyers felvételek kevert verzióját három nap múlva küldte nekem. A videoklipet az Almost Already készítette. Maga a klip felvétele öt órát vett igénybe, ami alatt jó hangulat uralkodott, ahogy mindig. A helyszínei; a régi vidámpark romos épületei, a Duna-parti koripálya, illetve a Szabad-strandon a már régóta nem működő Remix nevezetű szórakozóhely volt. A videoklip vágása másfél hetet vett igénybe, mire megkaptuk a végleges változatot, ami az elképzeléseink szerint valósult hála a remek operatőrnek.

Gróf Ádám, Bless:

A helyi zenei rivalizálások miatt nem igazán kedveltük egymást, de a rap összehozott bennünket. Kezdtük megismerni és elismerni egymást. Mindhárman más-más stílust kedvelünk a műfajon belül, de így lesz jó a zenénk, hogy mindenki bele teszi az érzelmeit, a stílusát, a mondanivalóját.

Ebben az évben még készülünk közös cuccokkal, de szólóban is erős évnek nézek elébe.

Otromba

A következő zenei klipet Vasárús Tibor, Otromba készítette. Őszinte, nem a felszínt karcolgató szövegeket Otromba a saját életéből merítette. Zongorás alapra megy a ritmus, ezzal adva meg a hangulatát a zenének. A klip operatőre és vágója Bakó Zoltán volt.

- Sok téma érdekel egyébként a műfajon belül! Tudod mi a jó ebben? Azt írok ki magamból, amit csak szeretnék! Nincsenek korlátok nincs tabu! Persze mindenki maga dönti el, hogy mi fér neki bele, mint téma és mennyire szókimondó a szöveg. Én szeretek több sávon egyszerre mozogni. Nem zárkózom el komolyabb szívhez szóló daloktól sem hisz nekem is vannak érzéseim és van, amikor tele a padlás és ilyenkor jön egy ilyen is mint a most megjelent klip. Kaptam már olyan visszajelzést is hogy túl komoly témákat dolgozok fel.

Maga a zenei alap hangulata adja meg egy szám mondanivalóját! Fogalmazhatjuk úgy is hogy az alap adja a szöveget.

A számokat mindig igyekszem úgy meg írni, hogy azt, ha meghallgatja valaki akkor könnyen tudjon vele azonosulni! Én is ember vagyok és nekem is vannak érzéseim mint mindenkinek. Annyira nem különbözünk mi emberek, csak mindenkinek kicsit más.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában