Az ország legjobbjai között

2019.03.05. 11:30

A döntőbe jutottak a SOTE versenyén a széchenyisek

Közel ötszáz nevező közül kerültek be a legjobb 36-ba, jelenleg az előkelő 21. helyen állnak a IV. Semmelweis Egészségverseny pontozási listáján.

Tóth Alexandra

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületét a Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatói alakították, akik egyben SOTE egészség­ver­senyének is megálmodói. A hallgatók célként tűzték ki a fiatalok egészségének védelmét, a verseny feladataival pedig a középiskolás korosztály ezen ismereteinek bővítését szerették volna elérni.

Az Archeopteryx sikercsapata: Keringer Klaudia, Kósa Benedek, Cserni Ágota, Al-Sheraji Rauf, Karcsai Róza Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Idén 470 csapat jelentkezett országos szinten a januárban indult versenyre, majd a három online forduló után a dunaújvárosi Széchényi István Gimnázium 11. E osztályos csapata bekerült az döntőbe. A bravúros Archeopteryx csapatot Karcsai Róza verbuválta. Ő maga orvosira szeretne menni érettségi után, ahogy Kósa Benedek és Al-Sheraji Rauf is, Cserni Ágota és Keringer Klaudia pedig gyógytornászként szeretne majd továbbtanulni.

Róza és Benedek az általuk szervezett egészségnapon Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Az eddigi fordulók sikeres teljesítésében az osztályfőnökük és biológiatanáruk, Márkus Zoltán, valamint a dunaújvárosi Egészségfejlesztési Iroda segített, amelynek szolgáltatásai díjmentesen vehetők igénybe bárki számára. A holnapi nap folyamán dr. Máté Ágnes, a helyi SBO vezetője tart előadást és újraélesztési gyakorlatot is. A felkészülés kapcsán a csapat elmesélte, hogy a legnehezebb számukra eddig a szív- és érrendszeri működést tárgyaló feladat volt, de akadtak könnyűek is az egészséges táplálkozással, drogprevencióval kapcsolatosan. Megtudtuk azt is, honnan a különös csapatnév: egy biológiadolgozat során találkoztak ezzel az ősállattal, ami egyszerre madár és hüllő is. Mivel ugyanolyan sokszínű, mint a csapat összetétele, így rá esett a választásuk. Az Archeopteryxnek március 9-én és 10-én szurkolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában